Πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση εξεύρεσης υποστήριξης για τη διαχείριση του προσφυγικού και την αποτελεσματικότερη κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναπτύσσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να πιέσει εκ των έσω την ΕΕ και να αναγκάσει χώρες που έχουν υιοθετήσει άκαμπτη στάση να τη μετριάσουν εκμεταλλευόμενος τις στενές σχέσεις τους με τις ΗΠΑ και τις νέες προσβάσεις που έχει δημιουργήσει ο στρατηγικός διάλογος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Ιταλία συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη διαμόρφωση του εδάφους για την οικοδόμηση διακρατικών συμμαχιών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κουμουτσάκος είχε επαφές για το ζήτημα και τις ΗΠΑ, απ΄όπου έστειλε μήνυμα στην ΕΕ ότι η Ελλάδα αναζητά ευρεία κινητοποίηση.
Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor ο νέος μηχανισμός που διαμορφώνεται χαρακτηρίζεται από διασπορά αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων, διοικητικών δομών και προσώπων. Παράλληλα, η υπαγωγή του απευθείας στο γραφείο του πρωθυπουργού μπορεί να δημιουργεί αίσθηση αναβάθμισης, πολιτικά, λειτουργικά όμως η αποδοτικότητά της μένει να αποδειχθεί, δεδομένου ότι στο παρελθόν τέτοια σχήματα διοίκησης έχουν αποτύχει.
Ατζέντα και στόχοι
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, που βρίσκεται στη Ρώμη, θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Τζουζέπε Κόντε, με κοινό πρόβλημα των χωρών τους την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Το νέο μετριοπαθές προφίλ της ιταλικής κυβέρνησης και η ανάγκη διατήρησης της συνοχής στον πυρήνα της ΕΕ αποτελούν πολλαπλασιαστές ισχύος για τις ελληνικές θέσεις, δεδομένου του ρόλου της Ιταλίας και της ανάγκης Γερμανίας και Γαλλίας να κινητοποιηθούν άλλες δυνάμεις ώστε να μοιραστούν το πολιτικό κόστος, καθώς αμφότερες προωθούν διαφορετική ατζέντα και δεν θέλουν να δαπανήσουν πολιτικό κεφάλαιο σε περιφερειακά ζητήματα.
Από τη Ρώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει νέο μήνυμα προς την Τουρκία να τηρήσει και αυτή τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα η «στρόφιγγα» έχει ανοίξει από την τουρκική πλευρά και οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αυξηθεί κατά πολύ.