Κινητικότητα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των προπαρασκευαστικών ενεργειών για τη διενέργεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αναπτύσσει η Lamda Development, του ομίλου Λάτση. Παράλληλα ο διευθύνων σύμβουλος Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στην “Καθημερινή” παραδέχεται εμμέσως πλην σαφώς ότι η έναρξη των έργων θα καθυστερήσει περαιτέρω, επειδή η εταιρία δεν είναι ακόμα έτοιμη.
Η Lamda, που σχεδιάζει την άντληση 2 και πλέον δισεκατομμυρίων μέσω της ενεργοποίησης πλειάδας χρηματοδοτικών εργαλείων, αναμένεται να ξεκινήσει εργασίες στο Ελληνικό εντός του πρώτου τριμήνου του 2020, παρά τις αρχικές εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ότι θα “μπουν μπουλντόζες” πριν το τέλος του 2019.
Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι η εταιρία έχει πλέον καταλήξει στο μίγμα των κεφαλαίων και τον οδικό χάρτη για την άντλησή τους. Έτσι, θα ξεκινήσει με την αύξηση κεφαλαίου, η οποία έχει προαναγγελθεί και στο πλαίσιο της οποίας προσδοκάται η άντληση 650 εκατ. Η επιτυχής ολοκλήρωσή της, όμως, είναι συνάρτηση δύο παραγόντων, αφενός η συγκένετρωση του ποσού και αφετέρου η ενεργοποίηση μεγάλου τμήματος της ελληνικής και διεθνούς επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας.
Εν συνεχεία, η διοίκηση της εταιρίας, έχοντας πιστοποιήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για δανεισμό 880 εκατ., όπου το στοίχημα είναι η ευρεία διασπορά κινδύνου ώστε να περιοριστεί το χρηματοδοτικό κόστος. Όπερ σημαίνει ότι αν και οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, το κρυφό χαρτί θα είναι η συμμετοχή της ΕΤΕπ, της China Bank και άλλων τραπεζών.
Η Lamda Development S.A., στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την έναρξη του έργου του Ελληνικού, ανακοίνωσε την καταρχήν επίτευξη συμφωνίας ως προς τους βασικούς όρους χρηματοδότησης ύψους έως 880 εκ ευρώ (πλέον χρηματοδότησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), με τις τράπεζες Eurobank Ergasias S.A. και Πειραιώς S.A.
Το χαρτί αυτό θα παίξει η διοίκηση πιο εμφανώς στη συνέχεια στο πλαίσιο της έκδοσης ομολογιακού δανείου της τάξης των 400-600 εκατ., καθώς εκεί απαιτείται η πίστη στο σχέδιο, η ευρύτερη δυνατόν διασπορά και ζητούμενο είναι το χαμηλό επιτόκιο. Δεδομένης όμως της λήψης του δανείου των 850 εκατ., οι επενδυτές θα είναι επιφυλακτικοί, καθώς οι συνολικές υποχρεώσεις, σε εκείνη τη φάση θα υπερβαίνουν τα ίδια κεφάλαια, και η πραγμάτωση της προοπτικής θα απέχει αρκετά.
Η διοίκηση έχει ανακοινώσει, επίσης, ότι θα αντλήσει και κεφάλια της τάξης των 200 εκατ. απριόρι μέσω της προπώλησης οικιστικών και εμπορικών αναπτύξεων, με στόχο να δημιουργήσει μια ισόρροπη χρηματοδοτικά δομή και να πείσει τους εν δυνάμει επενδυτές για τη σταθερότητα.
Το project βέβαια είναι κομβικής σημασίας και την κυβέρνηση, η οποία ποντάρει στην ώθηση που θα δώσει στην οικονομία, στις άμεσες ξένες επενδύσεις και στη συμβολή που θα έχει η επιτυχής ολοκλήρωση διαδοχικών φάσεων στη δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος.
Η αύξηση κεφαλαίου
Ως προς την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, χθες ανακοινώθηκε η τιμή ανά μετοχή και στάλθηκε το τελικό σχέδιο του Ενημερωτικού Δελτίου προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο στόχος είναι η αύξηση κεφαλαίου να εξελιχθεί αρχές Δεκεμβρίου. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίστηκε σε 6,7 ευρώ ανά μετοχή και η αναλογία 1,216918965991410 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά.
Η ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης και προεγγραφής και η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος προτίμησης στο Χ.Α. θα γνωστοποιηθούν με νεότερη ανακοίνωση.
Η γενική συνέλευση, πάντως, έχει λάβει απόφαση για αμκ έως 8 δισ., που αφορά το σύνολο της προβλεπόμενης επένδυσης στο Ελληνικό (7 δισ. κατασκευές και 915 εκατ. ευρώ την εξαγορά των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. στην οποία θα μεταβιβαστεί η έκταση των 6.200 στρεμμάτων). Εξ αυτών, την πρώτη πενταετία θα επενδυθούν τα 2 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνεται τμήμα του εφάπαξ τιμήματος (500 εκατ. ευρώ) που θα καταβάλει η εταιρεία στο Δημόσιο για την εξαγορά της Ελληνικόν Α.Ε.
Τα μεγάλα ονόματα και οι… δεσμεύσεις
Για την επιτυχή υλοποίηση των χρηματοδοτικών σχεδίων απαιτείται αφενός θετικό επενδυτικό κλίμα και αφετέρου εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα βελτιώνεται σταθερά, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά και τις προοπτικές ευοίωνες, καθώς η ανάπτυξη επανακάμπτει και το πολιτικό κλίμα ευνοεί τέτοιες επενδύσεις.
Για το δεύτερο σκέλος όμως, απαιτούντα κινήσεις και δηλώσεις με αυξημένο ειδικό βάρος. Στο πλαίσιο αυτό ο βασικός μέτοχος της lamda, Σπύρος Λάτσης έχει δηλώσει ότι θα καλύψει με ίδια κεφάλαια αν χρειαστεί ότι μόνο τη συμμετοχή του, αλά το σύνολο των κεφαλαίων. Παράλληλα, όμως, η διοίκηση της Lamda πέτυχε να πείσει μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα να αποκτήσουν θέση στην εταιρία και να επενδύσουν στην αμκ. Πρώτα μπήκε η Olympia Development του Πάνου Γερμανού, ενώ ακολούθησε η Aegean Air του Ευτύχη Βασιλάκη.
Προβληματισμό, πάντως, προκάλεσαν φήμες για επικείμενη συμμετοχή και του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος διαθέτει μεγάλη ρευστότητα και διευρύνει διαρκώς τον επενδυτικό του ορίζοντα. Επίσης, αυξημένες είναι οι πιθανότητες να συμμετάσχουν στο project ΑΕΕΑΠ, όπως η Grivalia και η Πανγαία.