Θετική είναι η Moody’s σε ανάλυσή της όσον αφορά στο σχέδιο μείωσης των NPE’s της Alpha Bank, αποτιμώντας ωστόσο το βραχυχρόνιο κόστος στις 350 μονάδες βάσης στο βασικά εποπτικά κεφάλαια Core Tier I. Επίσης, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο συνδυασμός της εκκαθάρισης του ισολογισμού με το μοντέλο πελατοκεντρικής ανάπτυξης που προωθείται, θα συμβάλλουν στην απελευθέρωση οικονομικών και ανθρωπίνων πόρων, διευκολύνοντας την τράπεζα να αυξήσει τον δανεισμό, ο οποίος θα υποστηρίξει τα λειτουργικά κέρδη.
Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης χαρακτηρίζουν credit positive το σχέδιο, ενώ παρουσιάζουν θετικά στοιχεία και προβλήματα και δείχνουν να πείθονται από τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της διοίκησης.
Ειδικότερα, ο οίκος σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Alpha Bank εστιάζει στην ιδιαίτερα φιλόδοξη στόχευση, παρά το κεφαλαιακό κόστος που θα υποστεί και το οποίο, όπως αναφέρει δεν θα είναι σε θέση να αναπληρώσει άμεσα.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει ανακοινώσει ανακοινωθεί, η Alpha Bank στοχεύει στη μείωση των NPE’s από 19,2 δισ. στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2019 σε κάτω από τα 3,5 δισ. έως το τέλος του 2022.
Οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι “το σχέδιο της Alpha Bank είναι θετικό, διότι αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση της τράπεζας στην Αθήνα μέσω μιας μεγάλης τιτλοποίησης του
χαρτοφυλακίου NPE’s”.
Το στρατηγικό σχέδιο της Alpha Bank επιταχύνει κυρίως τη μείωση των NPE κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Η τράπεζα θα δημιουργήσει ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει και θα τιτλοποιήσει περίπου € 12 δισ. NPE. Η τράπεζα επιδιώκει να αξιοποιήσει το σχέδιο “Ηρακλής” της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από τη DG Comp, απ’ όπου φιλοδοξεί να αντλήσει εγγυήσεις 3,7 δισ.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το SPV θα χρηματοδοτήσει την αγορά NPE εκδίδοντας ομόλογα τριών τύπων υψηλής εξασφάλιση (με εγγύηση του Δημοσίου), mezzanine και junior.
Στην πραγματικότητα τα δάνεια που θα περιλαμβάνονται στα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης και τα οποία θα εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο, θα αναγνωριστούν ως ενεργά δάνεια χωρίς κανένα ρίσκο.
Η εκκαθάριση του ισολογισμού της Alpha Bank μέσω της τιτλοποίησης NPE και της διατήρησης αυτών των NPE που έχουν καλύτερη ανάκτηση (περίπου 7 δισεκατ. ευρώ) θα επιτευχθεί με τη δημιουργία μιας νέας τραπεζικής θυγατρικής, στην οποία θα μειώσει τα βασικά της περιουσιακά στοιχεία και (η υπάρχουσα νομική οντότητα θα καταστεί η εισηγμένη εταιρία συμμετοχών). Η τράπεζα αναμένει να μειώσει τον λόγο “νέας” Alpha Bank σε NPEs προς μικτά δάνεια σε περίπου 20% μετά τη συναλλαγή τιτλοποίησης. Στη συνέχεια, η τράπεζα στοχεύει στη μείωση του λόγου NPE σε λιγότερο από το 10% μέχρι το τέλος του έτους 2022 (βλ. Παράρτημα 2), κυρίως μέσω συμφωνίας παροχής υπηρεσιών με τον εξυπηρετητή NPE για τα υπόλοιπα 7 δισεκατομμύρια ευρώ των ΝΡΕ.
Η Alpha Bank θα εφαρμόσει το μοντέλο carve out για τα NPE’s και το συνεπακόλουθο προσωπικό θα συγχωνεύσει με τη νέα εταιρία την υπάρχουσα θυγατρική της Cepal Hellas για να σχηματίσει μια νέα οντότητα διαχείρισης NPE (νέα Cepal), η οποία στη συνέχεια θα πωληθεί σε επενδυτές.
Η βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων θα μειώσει σημαντικά το κόστος κινδύνου της τράπεζας σε λιγότερο από 70 μονάδες βάσης μέχρι το 2022 από περίπου 200 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο του 2019, ενισχύοντας την κερδοφορία της, με στόχο να επιτύχει αύξηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 9% έως το 2022 από λιγότερο από 1% το Σεπτέμβριο του 2019.
Ωστόσο, το σχέδιο μείωσης των πλήξει την κεφαλαιακή επάρκεια τράπεζας (CET1) κατά περίπου 350 μονάδες βάσης, από περίπου 18,3% τον Σεπτέμβριο του 2019. Η τράπεζα σχεδιάζει να αυξήσει τα κεφάλαια της Κατηγορίας 2 έως το 2022 έως και 200 μονάδες βάσης αντισταθμίζοντας εν μέρει τη μείωση του συνολικού δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Alpha Bank επιδιώκει να έχει δείκτη CET1 περίπου 15% και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 17% μέχρι το τέλος του 2022.
Ο οίκος σημειώνει ότι αναμένει επιδείνωση της ποιότητας των εποπτικών κεφαλαίων, καθώς επισημαίνει ότι βασίζεται στον χαμηλής διαβάθμισης αναβαλλόμενο φόρο, και άλλες αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 48% των συνολικών κεφαλαίων CET1, επίπεδο που αποτελεί το χαμηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, τώρα. Ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί σε περίπου 62% έως το 2022, μετά την τιτλοποίηση.
Παρόλα αυτά, η Moody’s εκτιμά ότι το σχέδιο μείωσης των NPE’s, μαζί με άλλες ενέργειες συνδεδεμένες με το λειτουργικό μοντέλο της τράπεζας, την πελατοκεντρική στρατηγική ανάπτυξης, την εστίαση στην ψηφιοποίηση και τη προοπτική αύξησης του δανεισμού προς την πραγματική οικονομία, θα υποστηρίξουν την αύξηση της λειτουργικές κερδοφορίας μετά το 2022.