Ειδήσεις, αναλύσεις και μετρήσεις που θα μπορούσαν να αποτελούν μέρος ευρύτερου σχεδίου πολιτικής ποδηγέτησης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης εντοπίζονται στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό, καθώς αυτές δεν αναδεικνύονται από τα media σε μια περίοδο που δεν υφίσταται κλίμα πολιτικής αμφισβήτησης της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης είναι περιορισμένες σε ζητήματα πολιτικής ταυτότητας.
Η κυβέρνηση μετρά μόλις μερικούς μήνες στην εξουσία, έχει εκλεγεί με μεταρρυθμιστική ατζέντα και επιθετική ρητορική και ότι μέχρι στιγμής οι κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις είναι περιορισμένες, συγκριτικά με τη δραστικότητα και τους τομείς που έχουν γίνει νομοθετικές παρεμβάσεις.
Είναι λοιπόν προφανές ότι η αντιπολίτευση δεν νοιώθει έτοιμη ώστε να επιδιώξει ενεργά αλλαγή των κοινωνικών συσχετισμών, αλλά αντιδρά στο μέτρο της συντήρησης δυνάμεων, της διατήρησης του κομματικού της ακροατηρίου και στην κατεύθυνση της ανασύνθεσης του πολιτικού της χώρου, που έχει δρομολογηθεί.
Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΚΑΪ, διενήργησε δημοσκόπηση η οποία αποδεικνύει όχι μόνο την έλλειψη πολιτικής φθοράς αλλά και την ενίσχυση του πολιτικού κεφαλαίου της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από την κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια, την περικοπή του κοινωνικού μερίσματος και την απενεργοποίηση της βόμβας Novartis.
Η “παγίδα”
Η αίσθηση πολιτικής “αφθαρσίας” που δημιουργούν τέτοιες δημοσκοπήσεις στο πολιτικό προσωπικό, όμως, έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν, ότι ευθύνεται για τη ραγδαία πολιτική παρακμή, την αναλγησία και την απομάκρυνση από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και τους στόχους.
Ωστόσο, τέτοιες πρακτικές έχουν στον παρελθόν χρησιμοποιηθεί από πολιτικά παράκεντρα, με στόχο να ποδηγετηθούν κυβερνήσεις και πρωθυπουργοί σε ακόμα μεγαλύτερες κοινωνικές ρήξεις, πολιτικούς συμβιβασμούς και αλόγιστες αποφάσεις, Σε άλλες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει σε εφησυχασμό και ανάσχεση της μεταρρυθμιστικής δυναμικής.
Χρονικά, οι δημοσκοπήσεις ακολουθούν τις επιθετικές παρεμβάσεις σε σειρά ζητημάτων άμεσης επίδρασης στην κοινωνία, ενώ συμπίπτουν με τις ιδιαίτερα επιφυλακτικές εκθέσεις από ΔΝΤ και ΟΟΣΑ και την… ασαφή αξιολόγηση της Κομισιόν.
Επίσης, οι μετρήσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που καλπάζει το μεταναστευτικό αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη στις ερωτήσεις, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, για την ποιότητά τους και που καταδεικνύει προσπάθεια ελλειπτικής διαμόρφωσης της πραγματικότητας.
Εκτός θεματολογίας βρίσκονται και τα επίσης “ζωηρά” εθνικά θέματα, τα οποία απασχολούν παραδοσιακά το ακροατήριο της συντηρητικής παράταξης, που αποτελεί τη μεγάλη βάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Η εικόνα της Pulse για τον… ΣΚΑΪ
Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσκόπηση της Pulse η Νέα Δημοκρατία προηγείται με διαφορά 14 ποσοστιαίων μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ. Βάσει των ευρημάτων της δημοσκόπησης, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 38% με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 24%.
Στην ερώτηση αν συμφωνείτε στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου το 61% των ερωτηθέντων απάντησε «σίγουρα ναι» και το 14% «μάλλον ναι», ενώ το 8% απάντησε «σίγουρα όχι» και το 9% «μάλλον όχι».
Άναφορικά με το νέο νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο, το 66% εμφανίζεται να έχει θετική άποψη, με το 50% να το κρίνει σίγουρα θετικά και το 16% μάλλον θετικά. «Σίγουρα αρνητικά» απάντησε το 16% και «μάλλον αρνητικά» το 7%.
Παράλληλα, στην ερώτηση αν οι πολίτες θεωρούν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν τους τελευταίους έξι μήνες σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση, το 63% απαντά ότι κινούνται σε σίγουρα ή μάλλον σωστή κατεύθυνση, ενώ το 31% σε σίγουρα ή μάλλον λάθος κατεύθυνση.
Στην πρόθεση ψήφου τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:
Ν.Δ.: 38%
ΣΥΡΙΖΑ: 24%
ΚΙΝΑΛ: 6%
ΚΚΕ: 5,5%
Ελληνική Λύση: 4%
ΜέΡΑ 25: 3,5%
Χρυσή Αυγή: 1%
Δημιουργία Ξανά: 1%
Άλλο: 4%
Λευκό/άκυρο/αποχή: 4%
Αναποφάσιστοι: 9%
Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 45% (το ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη δημοσκόπηση) και ο Αλέξης Τσίπρας 26% (26% και τον Οκτώβριο), ενώ «κανένας» απάντησε το 23% των ερωτηθέντων.