Κινήσεις που καταδεικνύουν προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να διευρύνει το μέτωπο πίεσης προς το Πεκίνο και καθιστούν -ξανά- ιδιαίτερα εύφλεκτο το σκηνικό, κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, διαμηνύοντας ότι είναι έτοιμος να υπογράψει τα νομοσχέδια που ψήφισε το Κογκρέσο για το Χονγκ Κονγκ.
Μέσω διαρροών στο πρακτορείο Reuters, ο Λευκός Οίκος αποκαλύπτει ότι Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να υπογράψει τα σχετικά νομοσχέδια, που αποτελούν casus beli, για το Πεκίνο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το πότε.
Βέβαια, η διαρροή αυτή έρχεται back-to-back με τη νέα καθυστέρηση στην υπογραφή της κατ΄αρχήν εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας, η οποία φαίνεται ότι παραπέμπεται για το νέο έτος, αν και έχει ανακοινωθεί προ πέντε εβδομάδων.
Στο μεταξύ βέβαια, η Κίνα ανακοίνωσε την άρση δασμών σε συγκεκριμένα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα στο πλαίσιο των μέτρων αποκατάστασης εμπιστοσύνης, ενώ οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έδωσαν παράταση στην αναστολή της απαγόρευσης πωλήσεων προϊόντων της Huawei.
Πολιτικά, ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κάτω από ασφυκτική πίεση λόγω της εν εξελίξει εξεταστικής επιτροπής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην καθαίρεσή του και επιζητά εναγωνίως στηρίξεις και επιτυχίες. Μια τέτοια θα ήταν η ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα, που θα αποδείκνυε στο εσωτερικό ότι η αναθεωρητική πολιτική που ακολουθεί παράγει αποτελέσματα. Παράλληλα, μια τέτοια εξέλιξη θα έστελνε μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητας στην ΕΕ, που αποτελεί τον επόμενο στόχο του εμπορικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ.
Κινεζικά βασινιστήρια
Οι καθυστερήσεις και οι μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις ροκανίζουν πολύτιμο πολιτικό χρόνο που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διαθέτει, δεδομένων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2020. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στο παρελθόν κατηγορήσει το Πεκίνο ότι κωλυσιεργεί προσδοκώντας να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με Δημοκρατικό…πρόεδρο,
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες με συντριπτική πλειοψηφία κείμενο για την υπεράσπιση «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας» στο Χονγκ Κονγκ, που προβλέπει την απαγόρευση εξαγωγών μη θανατηφόρων μέσων αντιμετώπισης ταραχών, την ανά τακτά χρονικά διαστήματα αξιολόγηση του βαθμού αυτονομίας της πρώην βρετανικής αποικίας ώστε να κρίνεται εάν θα διατηρεί το ειδικό οικονομικό καθεστώς που της έχει χορηγήσει η Ουάσιγκτον και την επιβολή κυρώσεων σε Κινέζους αξιωματούχους που κρίνεται ότι ενέχονται στην καταστολή των διαδηλώσεων στην περιοχή που διαρκούν μήνες. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το ψήφισμα αυτό με 417 ψήφους υπέρ έναντι 1 κατά, μία ημέρα μετά την ομόφωνη έγκρισή του από τη Γερουσία.
Η Κίνα έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα σε περίπτωση οριστικής έγκρισης των νομοσχεδίων.
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα
«Η Αμερική είναι μαζί σας και η Αμερική θα σας υποστηρίζει πάντα», τόνισε από το βήμα της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Ρεπουμπλικάνος Μάικλ Μακόλ απευθυνόμενος στους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ και καταγγέλλοντας τη «βαρβαρότητα» της Κίνας. Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο από την πλευρά του προέτρεψε τον Τραμπ να υπογράψει αυτά τα «αποφασιστικής σημασίας νομοσχέδια», των οποίων είναι συνεισηγητής, «το συντομότερο δυνατό».
Από το Όστιν του Τέξας, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε επίσης χθες ότι η συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο δεν έχει υπογραφτεί ακόμη διότι το Πεκίνο δεν κάνει «αυτό που του αναλογεί». Στη διάρκεια περιήγησής του σε εργοστάσιο της Apple, ο Τραμπ επανέλαβε ότι η κινεζική κυβέρνηση επιθυμεί πολύ πιο διακαώς από τη δική του μια εμπορική συμφωνία. Ο μεγιστάνας των ακινήτων απείλησε την προηγουμένη για άλλη μια φορά ότι εάν δεν υπογραφεί συμφωνία, «απλούστατα θα αυξήσω τους δασμούς», το βασικό όπλο της Ουάσιγκτον στον εμπορικό πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια.
Πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο και ειδικοί εκτιμούν πλέον ότι η «καταρχήν» συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο είναι απίθανο να υπογραφτεί φέτος.