Σε τρίτη αλλεπάλληλη εκλογική αναμέτρηση φαίνεται ότι οδεύει το Ισράηλ, καθώς η προοπτική συγκρότησης κυβέρνησης υπό τις τρέχουσες πολιτικές ισορροπίες και την υφιστάμενη κοινοβουλευτική διαμόρφωση φαντάζει αδύνατη, μετά από εβδομάδες διαβουλεύσεων.
Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις φαίνεται ότι διαδραματίζει και η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να υποβαθμίσει το θέμα της ανέγερσης νέων οικισμών στα κατεχόμενα, το οποίο θεωρείται παράβαση του διεθνούς δικαίου, αλλά οι ΗΠΑ δεν θα το αντιμετωπίζουν πλέον έτσι. Πρόκειται για ένα ακόμη πολιτικό “δώρο” στον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος μάχεται για την πολιτική και προσωπική του επιβίωση, καθώς αντιμετωπίζει διώξεις για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.
Ο Νετανιάχου, που δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση ούτε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση που είχε περισσότερες έδρες στη Βουλή, έχει πλέον αποδυναμωθεί περαιτέρω, ενώ όσο απομακρύνεται από τον πρωθυπουργικό θώκο, τόσο πληθαίνουν τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται.
Το πολιτικό σκηνικό
Ο Νετανιάχου και το Λικούντ και ο απόστρατος στρατηγός Μπένι Γκαντζ, επικεφαλής του κεντροδεξιού συνασπισμού Μπλε και Ασπρο, απέτυχαν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου και του Σεπτεμβρίου, με τη διορία κυβερνητικής εντολής που προσέφερε ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν στον Γκαντζ να εκπνέει τα μεσάνυχτα. Ο Λίμπερμαν, πρώην υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Νετανιάχου, κατηγόρησε τους δύο αντιπάλους του για την αδυναμία τους να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Ο Λίμπερμαν επανέλαβε χθες τη διαφωνία του με τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό το Λικούντ, η οποία θα περιελάμβανε στις τάξεις της τα κόμματα των ορθόδοξων Εβραίων, την επιρροή των οποίων στην πολιτική ζωή του Ισραήλ καταδικάζει ο ίδιος.
Ο ηγέτης του Ισραέλ Μπεϊτενού αρνήθηκε, επίσης, να συμμετάσχει σε κυβέρνηση που θα απολάμβανε τη στήριξη των αραβικών κομμάτων, τα οποία ο Λίμπερμαν έχει αποκαλέσει «πέμπτη φάλαγγα».
Ο πρόεδρος Ρίβλιν πρότεινε «εκ περιτροπής» πρωθυπουργία στους Νετανιάχου και Γκαντζ, με τον Νετανιάχου να λαμβάνει «άδεια» από τα καθήκοντά του σε περίπτωση που η Δικαιοσύνη τον παρέπεμπε για διαφθορά. Ο Νετανιάχου αρνείται τις κατηγορίες που ενδέχεται να του ασκηθούν για τρεις υποθέσεις χρηματισμού του. Ο Γκαντζ, από την πλευρά του, διαφωνεί με τη συμμετοχή υπερορθόδοξων κομμάτων σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, λέγοντας ότι φιλοδοξεί να σχηματίσει φιλελεύθερη κυβέρνηση, στα πρότυπα της πλειοψηφίας της κοσμικής ισραηλινής κοινωνίας.
Η αναμενόμενη εκπνοή της διορίας για σχηματισμό κυβέρνησης θα επιτρέψει στον πρόεδρο Ρίβλιν να δώσει διερευνητική εντολή σε οποιοδήποτε μέλος της Βουλής που θα εξασφαλίσει τη στήριξη 61 βουλευτών από τους 120 της Κνέσετ, για τη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού. Η νέα διορία έχει διάρκεια 21 ημερών, ενώ, μετά την εκπνοή της, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές εντός τριών μηνών.
Οι περιπέτειες του “Μπίμπι”
Η πολιτική φθορά που έχει υποστεί ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, η διαμόρφωση ισχυρού κεντροδεξιού πόλου, η ανάσχεση της πτώσης της κεντροαριστεράς και η άνοδος των αραβικών κομμάτων, έχουν αναγκάσει τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ να αναζητήσει πολιτική στήριξη στην εθνικιστική-θρησκευτική ακροδεξιά. Έτσι ο Νετανιάχου επενδύει στην ενεργοποίηση των συντηρητικών και αντιδραστικών αντανακλαστικών της ισραηλινής κοινωνίας.
Παράλληλα, βρίσκεται σε μάχη επιβίωσης, που συνεπάγεται ότι κανένα αποτέλεσμα πλην της διατήρησης του πρωθυπουργικού θώκου δεν είναι ανεκτό. Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο Νετανιάχου επιμένει, στη διατήρηση αυτού που αποκαλεί «δεξιό μπλοκ» και τη στήριξη του οποίου χρειάζεται, για να αποφύγει την παραπομπή του ενώπιον της Δικαιοσύνης και τη διατήρηση της κοινοβουλευτικής ασυλίας του, εφόσον του ασκηθούν κατηγορίες.
Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ αναμένεται να ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών ότι αποδέχεται την πρόταση των προανακριτικών αρχών για άσκηση δίωξης κατά του Νετανιάχου. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν υποχρεούται να παραιτηθεί εάν κατηγορηθεί από τη Δικαιοσύνη. Εις βάρος του μπορεί να ασκηθεί δίωξη για απάτη και δωροδοκία.