Ανάπτυξη χαμηλότερη από τις προβλέψεις της κυβέρνησης για το 2019 και το 2020 προβλέπει στην έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αν και προβλέπει ότι θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και το πρωτογενές πλεόνασμα.
Το αναπτυξιακό gap προσδιορίζεται στο 0,2% και το τρέχον έτος και στο 0,7% για το 2020, σε σύγκριση πάντα με τον προϋπολογισμό που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, που μεταφράζεται σε περίπου 1,2 δισ. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι αναπτυξιακές προβλέψεις του ΟΟΣΑ είναι πιο απαισιόδοξες κι΄ από αυτές του ΔΝΤ!
Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ προσδοκά ρυθμό ανάπτυξης 1,8% φέτος και 2,1% το 2020, ενώ οσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα αναμένει υπέρβαση του στόχου φέτος και επίτευξή του την επόμενη χρονιά.
Παράλληλα, προσδιορίζει ως προτεραιότητα την μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 2% το 2020-21. Ενώ οι εξαγωγές και o τουρισμός θα συνεχίσουν να ενισχύονται αλλά “μετριοπαθώς”. Οι εισαγωγές θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν, υποστηριζόμενες από την αύξηση της εγχώριας δραστηριότητας και ιδιαίτερα των επενδύσεων.
Η προβλεπόμενη ανάκαμψη επενδύσεων προϋποθέτει πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την προσέλκυση ξένων επενδυτικών σχεδίων, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.
Η προγραμματισμένη επεκτατική δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να παράσχει μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη από ό, τι προβλέπεται. Η ταχύτερη πρόοδος των αποκρατικοποιήσεων και στη μείωση της γραφειοκρατίας θα στηρίξει τις άμεσες ξένες επενδύσεις.
Στην κατακλείδα του εισαγωγικού σημειώματος, σημειώνεται επίσης ότι η μη επίτευξη δημοσιονομικών στόχων θα μπορούσε να υπονομεύσει τη δημοσιονομική αξιοπιστία και να αυξήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών και τα επιτόκια δανεισμού. Οι καθυστερήσεις στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών θα περιόριζαν τον τραπεζικό δανεισμό και θα εμπόδιζαν την ανάκαμψη των επενδύσεων.
Δημοσιονομικά
Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι παρά την υιοθέτηση επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων στα μέσα του 2019, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα θα παραμείνει υψηλό, στο 3,8% του ΑΕΠ το 2019.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του Οργανισμού, ο προϋπολογισμός του 2020 – που περιλαμβάνει μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις μαζί με μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και, σε μικρότερο βαθμό, για τον εξορθολογισμό των δαπανών – θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα περιορίσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.
Υπογραμμίζεται πάντως ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Στο σκέλος του χρέους, ο ΟΟΣΑ ακολουθεί το DSA της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προβλέποντας ότι το χρέος θα μειωθεί φέτος στο 176,9% του ΑΕΠ και περαιτέρω το 2020 στο 171,4%.
Παρά τη μεγάλη διαφορά των αναπτυξιακών προβλέψεων, ο ΟΟΣΑ βλέπει “μαξιλάρι” της τάξης του 1 δισ., για τη διετία 2020-21 από τις ενέργειες του ΟΔΔΗΧ στο σκέλος της αναδιάρθρωσης του χρέους, μέσω της αποπληρωμής υψηλότοκων δανείων, με νέο χαμηλότοκο και μεγαλύτερης διάρκειας, από τις αγορές.
Εξαγωγές
Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται με μοχλό τις εξαγωγές, οι οποίες ενισχύονται από τις τουριστικές εισπράξεις, ενώ η αύξηση της ανταγωνιστικότητας όσον αφορά τις τιμές στηρίζει τις εξαγωγές αγαθών, παρά την υποτονική ζήτηση στο εξωτερικό. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν 3,9% φέτος και 3,6% το 2020. Σημειώνει, επίσης, ο ΟΟΣΑ ότι η αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, η βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών και τα χαμηλά επιτόκια χορηγήσεων – ρεκόρ στηρίζουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 7,3% φέτος και 10,3% το 2020.
Αγορά εργασίας
Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να δημιουργεί θέσεις εργασίας, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο παρελθόν και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας όσον αφορά τις τιμές, με το ποσοστό απασχόλησης να έχει αυξηθεί πάνω από το 57% – που είναι το υψηλότερο από το 2010 – και το ποσοστό της ανεργίας να έχει υποχωρήσει κάτω από το 17%. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 16,3% το 2020 και περαιτέρω στο 14,8% το 2021.
Κατανάλωση
«Η αύξηση της απασχόλησης τονώνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά η αναπλήρωση των ιδιωτικών αποταμιεύσεων και η υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις αυξήσεις των μισθών και τον πληθωρισμό» σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Σπεύδει ωστόσο να προσθέσει ότι η υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας διατηρεί χαμηλά επίπεδα τις μισθολογικές αυξήσεις και τον πληθωρισμό.