Με μπαράζ πρωτοβουλιών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση να ανεβάσει το θέμα στην εσωτερική και διεθνή ατζέντα, θέλοντας να προλειάνει το θέμα ώστε να συζητηθεί στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου και ενδεχομένως να τεθεί στο τραπέζι των ηγετών.
Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνονται η αναγγελία για τον εκ βάθρων επανασχεδιασμό της πολιτικής υποδοχής, διαχείρισης και φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών που ανακοινώθηκε σήμερα, στην Αθήνα, ενώ ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος βρίσκεται στις ΗΠΑ.
Η αύξηση των ροών από την Τουρκία, σε συνδυασμό με τις νέες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν για επαναπροώθηση των τζιχαντιστών και τα υπονοούμενα για ενδεχόμενη απελευθέρωσή τους, έχουν οδηγήσει το σύστημα διαχείρισης στην Ελλάδα σε σημείο κατάρρευσης, ενώ οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά και την ενδοχώρα δεν συνεργάζονται πλέον. Η κυβέρνηση αντιδρώντας στην πίεση φαίνεται ότι επισπεύδει δρομολογημένες αλλαγές, επιδιώκοντας να δημιουργήσει κλίμα στην κοινωνία, να κάνει αισθητή την κινητοποίησή της και να στείλει μήνυμα σε συμμάχους και εταίρους, ότι οι αντοχές και η ανοχή της κοινωνίας εξαντλούνται.
Αυτό ξεκαθάρισε άλλωστε και από τις ΗΠΑ, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ Τσαντ Γουλφ
«Στο θέμα του μεταναστευτικό δουλεύουμε κυρίως με την Ευρώπη. Όμως, επειδή το θέμα της μετανάστευσης και του προσφυγικού αποκτά εκ των πραγμάτων μια έντονη διάσταση ασφάλειας, κρίθηκε ότι είναι ένα πεδίο για να δούμε αν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας και σε ποιους τομείς με τις ΗΠΑ»,
σημείωσε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Σε άλλη αναφορά του, ο Γιώργος Κουμουτσάκος λέει:
«Όσο περισσότερη τεχνογνωσία μπορούμε να έχουμε, τόσο το καλύτερο. Και είναι και ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι το θέμα της ασφάλειας είναι σημαντικό και ότι θα εμπλέξουμε και άλλους»
Το σχέδιο των 6 σημείων
Έτσι, ενώ ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός για το προσφυγικό βρίσκεται στις ΗΠΑ, στην Αθήνα, η κυβέρνηση πιεζόμενη από τις εντεινόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών -που έφτασαν τις 3,000 σε 4 ημέρες- ανακοίνωσε σχέδιο εκ βάθρων ανασύνταξης των δομών, του τρόπου λειτουργίας και των περιοχών φιλοξενίας.
Τις ανακοινώσεις έκαναν από κοινού ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, εν τη απουσία του Γιώργου Κουμουτσάκου.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 5.000+ ανθρώπων.
- Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης χωρητικότητας 5.000+
- Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή-ΚΥΤ στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 5.000+
- Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα δομή σε κλειστή ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 2.000+
- Στη Λέρο θα μετατραπεί η υπάρχουσα δομή σε κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 1.000+
Στις νέες δομές θα υπάρχουν:
- -κτίρια διαμονής
- -εστιατόρια
- -κυλικεία
- -σχολεία
- -λατρευτικοί χώροι
- -διοικητήριο
- -ιατρεία
- -εγκαταστάσεις προσωπικού
- -χώροι αναψυχής, γήπεδα,
- -πλυντήρια
Η κυβέρνηση προσπαθώντας να διαχειριστεί ενεργά τις αντιδράσεις για τη δημιουργία κλειστών κέντρων διαμονής, στα νησιά, τα οποία χαρακτηρίζει προαναχωρησιακά, παρουσίασε φωτογραφίας από τις παρηκμασμένες και ασφυκτικά υπερπλήρεις δομές που λειτουργούν στα νησιά και σε αντιπαράσταση φωτογραφίες από τις έτοιμες δομές που ακόμα δεν έχουν λειτουργήσει.
Από το βήμα της Βουλής, πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κάνει λόγο για ολιστική προσέγγιση του θέματος με στόχο την ομαλή ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και την εξέλιξη της κοινωνίας σε πολιπολιτισμική.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι προσφάτως η ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε επικρίσεις από ΜΚΟ και ευρωπαϊκούς φορείς για το νομοσχεδιο που πέρασε για την αλλαγή του συστήματος χορήγησης ασύλου και των διαχείρισης των προσφύγων και μεταναστών.