Έωλη παραμένει η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας, καθώς το πρώτο μέρος της δεν έχει ακόμα υπογραφεί παρά το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί προς τουλάχιστον ενός μήνα.
Οι εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η ανακοίνωση ήταν κενή περιεχομένου και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και σειρά κεφαλαίων παραμένουν ανοιχτά. Οι καθυστερήσεις, πάντως, ενέχουν και τον γεωπολιτικό-γεωοικονομικό παράγοντα, καθώς Ουάσιγκτον και Πεκίνο αντιπαρατίθενται και για σειρά ακόμα ζητημάτων, όπως οι σχέσεις με την ΕΕ.
Το σκηνικό που δημιουργείται εντείνει την αβεβαιότητα, αυξάνει το ρίσκο και υπονομεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και των δύο ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.
Από τον Λευκό Οίκος, πάντως, διαρρέεται ότι η ολοκλήρωση μιας εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας “πρώτης φάσης” θα μπορούσε να μετατεθεί για το επόμενο έτος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου, στις 11 Οκτωβρίου ότι η αρχική συμφωνία εμπορίου θα μπορούσε να διαρκέσει έως και πέντε εβδομάδες.
Λίγο περισσότερο από πέντε εβδομάδες αργότερα, η συμφωνία δεν διαγράφεται στον ορίζοντα και οι διαπραγματεύσεις μπορεί να γίνονται όλο και πιο περίπλοκες, είπαν στο Reuters ειδικοί εμπορίου και άνθρωποι ενημερωμένοι για τις συνομιλίες.
Ο Τραμπ και ο Αμερικανός Εμπορικός Αντιπρόσωπος, Ρόμπερτ Λάιταϊζερ, αναγνωρίζουν ότι η ανάκληση δασμών μιας συμφωνίας που δεν καλύπτει τα βασικά ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνολογίας δεν θα θεωρηθεί καλή συμφωνία για τις ΗΠΑ, είπε ένα άτομο με ενημέρωση για το θέμα.
Αξιωματούχοι από το Πεκίνο εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ και ο Τραμπ ενδέχεται να υπογράψουν μια συμφωνία στις αρχές Δεκεμβρίου. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες λένε ότι η επόμενη ημερομηνία που μπαίνει στο καλεντάρι ως πιθανή είναι η 15η Δεκεμβρίου, όταν οι δασμοί για κινεζικά προϊόντα αξίας περίπου 156 δισ. δολαρίων, πρόκειται να τεθούν σε ισχύ, συμπεριλαμβανομένων των ειδών δώρων διακοπών όπως ηλεκτρονικά και Χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το Σάββατο μεταξύ ο Στήβεν Μνούτσιν, ο Λάιταϊζερ και ο αντιπρόεδρος της Κίνας, Λιου, χαρακτηρίστηκε ως “εποικοδομητική” από το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, Xinhua.
Και η αμερικανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να εκδίδει άδειες, ώστε μερικές εταιρείες να μπορέσουν να προμηθεύσουν προϊόντα στην Huawei, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως, της οποίας το μπλοκάρισμα από την κυβέρνηση αποτελεί άλλο σημείο διαμάχης.