Θετική εν συνόλω, αλλά με ενστάσεις, προειδοποιήσεις και… αστερίσκους είναι η έκθεση της 4ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Κομισιόν, η δημοσίευση της οποίας καθυστέρησε λόγω της αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.
Στην έκθεση εκφράζονται επιφυλάξεις τόσο για αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, ιδίως στο σκέλος της αύξησης του κατώτατου μισθού, όσο και για πολιτικές που εισάγει η νέα κυβέρνηση, στο σκέλος του αναπτυξιακού πακέτου και της κοινωνικής πολιτικής.
Θετική είναι η ανάλυση της Κομισιόν για τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα ενώ υπάρχουν αιχμές για την αναστολή του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές αλλά και για τη μη μείωση του αφορολόγητου ορίου η οποία θα διεύρυνε τη φορολογική βάση. Ιδιαίτερα για την οικοδομή η Κομισιόν αφήνει να εννοηθεί ότι πρόκειται για ασύμβατο με την κοινοτική φορολογική μέτρο και παροτρύνει την κυβέρνηση να εξετάσει εναλλακτικές.
Επίσης, η Κομιισόν επιχειρεί να ανακόψει την τάση ρυθμίσεων στην Εφορία, ενώ παράλληλα εκφράζει ανησυχία για την πορεία των επενδύσεων.
Ρυθμίσεις σε Εφορίες και Ταμεία
Στην έκθεση η Κομισιόν επισημαίνει πως οι ελληνικές αρχές τροποποιούν το καθεστώς των βασικών δόσεων με σκοπό τη διευκόλυνση της εξόφλησης των φορολογικών οφειλών, εκφράζοντας ωστόσο με νόημα την ικανοποίηση για το γεγονός ότι η κυβέρνηση, όπως τονίζει, έχει δεσμευθεί πως δεν θα προβεί σε νέες ad hoc δόσεις, γεγονός που μεταφράζει ως θετική εξέλιξη για την αξιοπιστία του αναθεωρημένου καθεστώτος.
Επενδύσεις
Η Κομισιόν σημειώνει πως οι μεσοπρόθεσμες επιδόσεις ανάπτυξης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση των επενδύσεων, υπό την επισήμανση ότι αυτές παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι το 2018, οι επενδύσεις στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν οι χαμηλότερες στην Ε.Ε. και κατά 7,7 μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σημειώνει δε ότι οι επενδύσεις αναμένεται το επόμενο διάστημα να αποδώσουν καλά και να υποστηρίξουν την ανάπτυξη, αλλά «προς το παρόν προέρχονται από πολύ χαμηλό επίπεδο».
Αγορά Εργασίας
Σε αντίθεση με το ΔΝΤ η Κομισιόν αναγνωρίζει την πρόοδο στην αγορά Εργασίας και τη μείωση της ανεργίας και δεν θέτει ποιοτικά κριτήρια για τις νέες θέσεις εργασίας. Η ανεργία εξακολουθεί να μειώνεται με σταθερό ρυθμό, παρατηρεί η Κομισιόν, η οποία προβλέπει ότι η απασχόληση θα αυξηθεί πάνω από 2% το 2019 και το 2020, οδηγώντας το ποσοστό ανεργίας από 19,3% το 2018 σε περίπου 17% φέτος και σε σχεδόν 15% το 2020.
Κίνδυνοι στον ορίζοντα
Η έκθεση, αν και διαπιστώνει σημαντική βελτίωση του επιχειρηματικού και του καταναλωτικού κλίματος, επισημαίνει ότι το οποίο δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε σημαντικές αυξήσεις των δαπανών. Ενώ συνδέει τα NPL’s μετους κινδύνους που απορρέουν από τη διαφαινόμενη αστάθεια στην εξωτερική ζήτηση λόγω της συγκυρίας στο διεθνές περιβάλλον.
Επίσης, η Κομισιόν απευθύνει προειδοποιήσεις για τον τομέα των δημόσιων δαπανών, σημειώνοντας πως υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνος από τις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα – συγκεκριμένα από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα βασικών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.