Να δυναμώσει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό μήνυμα τις αμυντικής συνεργασίας με το Ισραήλ επιχειρεί η Ελλάδα, τη στιγμή που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, θέλοντας να υπονομεύσει τους δρομολογημένους ενεργειακούς σχεδιασμούς.
Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της στην πολυεθνική άσκηση «Blue Flag 2019», όπου συμμετείχε με τέσσερα αεροσκάφη F-16 Block 52+ και ανάλογο προσωπικό της 335 μοίρας, της 116 πτέρυγας Μάχης.
Η άσκηση «Blue Flag 2019» διεξήχθη στο Ισραήλ, από τις 3 έως τις 15 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με το ΓΕΑ, Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν αποστολές οι οποίες κάλυψαν όλο το εύρος των αεροπορικών επιχειρήσεων, ημέρα και νύχτα, σε περιβάλλον αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς.
Στην άσκηση συμμετείχαν με αεροπορικές δυνάμεις, εκτός του Ισραήλ (F-15, F-16 και F-35) και της Ελλάδας, η Γερμανία (Eurofighter), οι ΗΠΑ (F-16) και η Ιταλία (F-35).
Η συμμετοχή στην άσκηση με ενισχυμένη δύναμη και ο συνδυασμός των δυνάμεων, αποτελεί ενδεχομένως το πλέον ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, για τη διαμόρφωση ευρω-μεσογειακής αμυντικής δομής, στην οποία περιλαμβάνονται και οι ΗΠΑ.