Με νέο μπαράζ παραβιάσεων, προκλήσεων και …μηνυμάτων έκλεισε την εβδομάδα στο Αιγαίο η τουρκική πολεμική αεροπορία, εκμεταλλευόμενη συμμαχική περιφερειακή άσκηση για να προωθήσει την ατζέντα της και να δείξει ότι αποκτά στήριξη.
Έτσι, τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν τη χαμηλού κινδύνου αλλά υψηλής σημειολογικής και πολιτικής αξίας υπέρπτηση πάνω από το Καστελόριζο, τακτική που επιλέγεται ότι η Άγκυρα επιδιώκει να τραβήξει την προσοχή του Μεγάρου Μαξίμου.
Συνολικά καταγράφηκαν 22 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη την Παρασκευή, σε Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.
Τα τουρκικά αεροσκάφη (12 F-16, δύο F-4, τρία CN-235 και τρία ελικόπτερα, καθώς και ένα P-3 που φέρεται να ανήκει στις πακιστανικές Ε.Δ.) προέβησαν επίσης σε 21 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Μία από τις παραβιάσεις ήταν η υπέρπτηση που πραγματοποίησαν τουρκικά F-16 πάνω από Καστελόριζο.
Έξι από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα, ενώ τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.
Στην ποιοτική ανάλυση, εκτός από την υπερπτήση, σημειώνεται ο αυξημένος αριθμός τουρκικών μαχητικών, που συνήθως είναι δύο, έως τέσσερα. Επίσης δεν μπορεί να υποτιμηθεί και ο μεγάλος αριθμός αερομαχιών, καθώς συνήθως υποδεικνύουν προσπάθεια stress test των ελληνικών πιλότων και αντιδράσεων των αρχών.
Σε ομογενοποιημένη βάση η τουρκική συμπεριφορά δείχνει προδιάθεση για ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση και ενδεχομένως να αποτελεί lead in ακόμα και για θερμό επεισόδιο.
Γεωπολιτικά μηνύματα
Πολιτικά, η νέα έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο συμπίπτει με τη νέα γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ από το Fatih και ακολουθεί τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Υπ΄αυτό το πρίσμα φαίνεται ότι αποτελεί προσπάθεια της Άγκυρας να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική της χημείας των δύο προέδρων και τα… θολά σημεία της συνάντησης δημιουργώντας τελεσμένα. Η συμπεριφορά της Τουρκίας, πάντως, βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην “αφωνία” της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα καθώς και των αξιωματούχων των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνοι για την περιοχή.
Αν στα γεγονότα αυτά προστεθεί η απόφαση των ENI και Total να μην ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις από το τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου ανακοίνωσε ότι θα κάνει γεώτρηση η Τουρκία με το Yavuz, τότε διαμορφώνεται ευρύτερη εικόνα ανάσχεσης των σχεδιασμών για την αξιοποίηση της περιοχής στο πλαίσιο του νέου γεωοικονομικού δόγματος των ΗΠΑ για τον έλεγχο του ανατολικού ενεργειακού διαδρόμου της ΕΕ.