Μπροστά στη νέα πρόκληση της χρηματοδότησης της οικονομίας τίθενται πλέον οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, καθώς έχουν ανακτήσει σημαντικό μέρος των καταθέσεων που έχασαν στην κρίση και έχουν δρομολογήσει τα σχέδια εξυγίανσης των ισολογισμών τους μέσω του προγράμματος “Ηρακλή” και των πωλήσεων NPL-NPE’s.
Γράφει ο Ιωαννης Ρουκάς*
Οι τράπεζες, για άλλη μια φορά είναι οι de facto πρωταγωνιστές το προσεχές, κρίσιμο για τη χώρα, καθώς καλούνται να συμβάλουν καθοριστικά στην εμπέδωση και ενδυνάμωση της αναπτυξιακής δυναμικής δημιουργώντας προϊόντα και προσφέροντας χρηματοδοτικές λύσεις.
Βέβαια κεντρική πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διοικήσεις είναι η αλλαγή κουλτούρας στις χρηματοδοτήσεις, ώστε να μην σημειωθούν τα λάθη του παρελθόντος και η χρηματοδότηση να διοχετευθεί σε πραγματικά παραγωγικούς κλάδους. Έτσι θα ενεργοποιηθούν οι κατάλληλοι πολλαπλασιαστές παράγοντας ταυτόχρονα οφέλη για την οικονομία και επιτυγχάνοντας κέρδη με διάρκεια για τις ίδιες.
Έτσι, αφού «καθαρίσουν» από τη βάσανο των κόκκινων δανείων που μολύνουν τους ισολογισμούς τους, θα είναι πλέον σε θέση να δανείσουν με χαμηλότερο κόστος και πιο χαλαρούς όρους επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά.
Στο πλαίσιο αυτό, γίνονται συγκεκριμένες κινήσεις:
- Πρώτη κίνηση από πλευράς Κυβέρνησης, είναι η δημιουργία του ειδικού σχήματος μεταφορές των Κόκκινων Δανείων από τις τράπεζες και έτσι δημιουργίας μια «Αγορας» Διαχείρησης τους. Το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» είναι αυτή τη στιγμή υπό συζήτηση και αναμένουμε το πως θα προχωρήσει, διότι οι προϋποθέσεις είναι συγκεκριμένες και ιδιαίτερες.
- Δεύτερη κίνηση, όπως είδαμε στις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, είναι το περιοβοητο «ακαταδίωκτο» των Τραπεζικών Στελεχών. Μέχρι τώρα, αυτεπάγγελτα, θα μπορούσε ο Εισαγγελέας να στραφεί εναντίον τραπεζικών στελεχών για ρυθμισεις, κουρέματα κλπ που έχουν αυτά υπογράψει και αποδεχτεί.
- Τώρα αυτό θα αλλάξει, έτσι ώστε πρώτα η τράπεζα να μπορεί να στραφεί εναντίον αυτών των στελεχών εάν κρίνεται ότι θίγονται τα συμφέροντα της. Έτσι θα προχωρήσουμε σε πιο «επιθετικές» και άρα πιο αποτελεσματικές αναδιαρθρώσεις δανείων.
- Το θέμα αυτό είναι και ο σημαντικότερος λόγος, κατά την άποψη μας, για την αποτυχία μέτρων όπως ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός. Με την αλλαγή αυτή, θα δούμε, πιστεύουμε, πιο γρήγορα αξιολογήσεις προτάσεων αναδιάρθρωσης δανείων επιχειρήσεων που αραχνιάζουν στα συρτάρια των Διευθύνσεων Καθυστερήσεων των Τραπεζών με ότι αυτό σημαίνει για τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, την οικονομία.
- Τρίτη κίνηση, αποτελεί, η πρωτοβουλία των ίδιων των τραπεζών να ελαφρύνουν από τα κόκκινα δάνεια, μέσω πώλησης τους σε άλλα σχήματα, όπου εκεί, οι νέοι «ιδιοκτήτες» των δανείων αυτών θα είναι απαλλαγμένοι από τις αγκυλώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Η επόμενη μέρα
Ήδη έχουν αρχίσει τα σχήματα αυτά να πιάνουν δουλειά και να καλούν δανειολήπτες για συζήτηση.
Απαλλαγμένες λοιπόν από κόκκινα δάνεια, οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν την υγιή επιχειρηματικότητα με αποτέλεσμα μέσω της μόχλευσης, την εκκίνηση του Ενάρετου Κύκλου για την Οικονομία μας.
Παραλληλα, από την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου τις προηγούμενες μέρες στη χώρα μας, μεταξύ των πολύ σημαντικών συμφωνιών και επαφών, κρατάμε και το ενδιαφέρον των Κινέζων για το τραπεζικό αύστημα, την ίδρυση υποκαταστήματος και ειδικού γραφείου από δυο κορυφαίες κινεζικές τράπεζες.
Διότι, οι τράπεζες είναι ο σημαντικός πυλώνας της οικονομίας που την τροφοδοτεί με το απαραίτητο «αίμα», το χρήμα. Επομένως, είναι απαραίτητο, όχι μόνο να στηριχτούν αλλά κυρίως να εξυγιανθούν και πραγματικά να απαλλαγούν από λογικές του παρελθόντος που τις έφεραν σε αυτή την κατάσταση.
Διότι, δεν ήταν μόνο η Κρίση που κατέστησε τις τράπεζες μας προβληματικές, αλλά και οι λογικές χρηματοδότησης που εφάρμοσαν, βασισμένες κυρίως στις εμπραγματες εξασφαλίσεις, οι αξιες των οποίων όταν κατέρρευσαν, σε συνδυασμό με την Ύφεση, κατέστησαν το Τραπεζικό μας Σύστημα αδύναμο να παίξει το ρόλο του παραστάτη της Οικονομίας.
* Οικονομολόγος
Προεδρος Ομαδος Διοίκησης
Ελληνικου Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης
ΕΕΔΕ – Μακεδονίας
Σχετικά