Ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο της στρατηγικής διαφοροποίησης αποθεματικών νομισμάτων και ανάπτυξης χρηματοοικονομικών υποδομών κάνει η Ρωσία, αυξάνοντας τις θέσεις της σε ευρώ και γουάν και περιορίζοντας την έκθεση σε δολάρια.
Από το 2014, μετά την εισβολή στην Κριμαία και τις διεθνείς κυρώσεις, ο Βλάντιμιρ Πούτιν εφαρμόζει πολιτική περιορισμού της επίπτωσης των περιορισμών, μέσω της ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και της εκμετάλλευσης των δικτύων που δημιουργούνται εντός της σφαίρας επιρροής της Ρωσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αγόραζε για χρόνια μαζικά χρυσό και παράλληλα εισήγαγε νέες κάρτες πληρωμών και νέο σύστημα τραπεζικών επικοινωνιών ανταγωνιστικό του SWIFT. Επίσης, ο περιορισμός της χρήσης του δολαρίου ως νομίσματος εκκαθάρισης συναλλαγών και αποθεματικού, αρχικά αποτέλεσε μήνυμα στις ΗΠΑ, αλλά παράλληλα, έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία να εξερευνήσει νέους διαδρόμους μέσω των γεωοικονομικών σχέσεων και της αγοράς συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Τέλος, η διεύρυνση της χρήσης της πολιτικής των οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων ως εργαλείο πίεσης από τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι δημιουργεί χώρο και διάθεση για την χρησιμοποίηση των εναλλακτικών που προσφέρει η Ρωσία σε επίπεδο ηλεκτρονικού-παράλληλου χρήματος και των διατραπεζικών επικοινωνιών.
Αποθέματα χρυσού της Ρωσίας
«Γεωπολιτικές απειλές είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη μεταβολή της δομής των αποθεματικών»,
δήλωσε χθες ο Βλαντιμίρ Κολίτσεφ, υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να μειώνει το μερίδιο περιουσιακών στοιχείων σε δολάριο που διαθέτει στο κρατικό επενδυτικό ταμείο, με συνολική περιουσία ύψους 125 δισ. δολαρίων. Το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει τη διεξαγωγή περισσότερων από τις τακτικές αγορές ξένων νομισμάτων για λογαριασμό του κρατικού επενδυτικού ταμείου σε ευρώ, στη θέση αγορών σε δολάριο, πρόσθεσε ο κ. Κολίτσεφ.
«Μπορώ να πω μετά βεβαιότητος ότι το μερίδιο του δολαρίου θα περιοριστεί και θα εξεταστούν άλλα αποθεματικά νομίσματα, περιλαμβανομένων του γουάν και άλλων»,
είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους. Οι συναλλαγές αυτές γίνονται από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών. Σήμερα τα αποθεματικά του ταμείου είναι κατά 36% σε δολάριο, κατά 31% σε ευρώ και κατά 6% σε λίρα στερλίνα, σύμφωνα με στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών.
«Η κεντρική τράπεζα αυξάνει το μερίδιο του ευρώ στο πλαίσιο πολιτικού στόχου»,
εξηγεί στο Bloomberg η Σοφία Ντόνετς, οικονομολόγος της Renaissance Capital στη Μόσχα. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ανήλθαν στις αρχές Νοεμβρίου στα 542,9 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά περίπου 75 δισ. δολάρια από την αρχή του έτους.
Συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας