Αρκετές ημέρες έχουν περάσει από την έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες και πολλά είναι τα ερωτήματα που γεννώνται και δεν βρίσκουν απαντήσεις, εντείνοντας τις ανησυχίες για την επόμενη ημέρα, θολώνοντας το τοπίο και υπονομεύοντας τις προοπτικές σταθεροποίησης του συστήματος, καθώς εισάγονται νέοι παράγοντες κινδύνου στην εξίσωση.
Κατά τη διήμερη έφοδο της ανεξάρτητης Επιτροπής Ανταγωνισμού, αφαιρέθηκαν από την τράπεζα δεκάδες χιλιάδες σελίδες εγγράφων, αρκετά gigabytes δεδομένων, ενώ δεν έχει δισταυρωθεί ακόμα αν εκδόθηκαν εντάλματα άρσης απορρήτου τηλεπικοινωνιών και για ποιά πρόσωπα. παράλληλα όμως, αφαιρέθηκαν και στοιχεία που καλύπτουν τη σχέση των τραπεζών με τις εταιρίες καρτών, εταιρίες διαχείρισης και εταιρίες πληροφορικής καθώς και θυγατρικές των τραπεζών.
Έτσι, καλύπτεται ένα ιδιαίτερα ευρύ πεδίο δεδομένων και σκιαγραφείται η αλληλεπίδραση σε πολύ μεγαλύτερο χώρο από αυτό των καρτών, ενώ ανοίγονται φάκελοι που έχουν να κάνουν με τη λειτουργική διάρθρωση των τραπεζών.
Στην πραγματικότητα είναι η πρώτη φορά που μη-τραπεζική Αρχή αποκτά πρόσβαση σε ευαίσθητα -για τη λειτουργία των τραπεζών- στοιχεία, στην Ελλάδα, αν και η πρακτική αυτή είναι πιο διαδεδομένη στο εξωτερικό.
Ο Ανεξάρτητος χαρακτήρας της Αρχής βέβαια, προσφέρει τα εχέγγυα για τη διασφάλιση του απορρήτου και της ασφάλειας των δεδομένων, ωστόσο, με δεδομένες τις κομματικές συσχετίσεις, επιχειρηματικές διεισδύσεις και προσωπικές συσχετίσεις στο πλαίσιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι αδύνατο να εγγυηθεί κανείς την αδιαβλητότητα της διαδικασίας σε τεχνικό και διαχειριστικό επίπεδο.
Σε αυτή τη φάση, με σειρά μετώπων ανοιχτά και τις επιχειρηματικές ισορροπίες να βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάταξης, η διερεύνηση των τραπεζών-τραπεζιτών, μέσα από τη χρηματοδότηση των οποίων ρυθμίζεται, εν πολλοίς, η ισχύς των περισσοτέρων επιχειρηματιών, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, και ανησυχία, ενώ αυξάνει το ρίσκο, λόγω της αίσθησης επικείμενων επιθετικών ανακατατάξεων.
Με δεδομένο ότι κανείς -πλην ελαχίστων- δεν γνωρίζει τους σχεδιασμούς, αλλά οι περισσότεροι τους αντιλαμβάνονται με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα και πληροφορίες, ο φόβος που απορρέει από τη συγκυρία και τις συνθήκες είναι συνήθως αρκετός για να πυροδοτήσει τις εξελίξεις.
Η πληροφορία, άλλωστε, αποτελεί το μεγαλύτερο asset σε επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο και η διαχείρισή της είναι ίσως ο μοχλός αλλαγής των όρων του παιχνιδιού.