Σε τροχιά πολιτικών ανακατατάξεων μπαίνει πλέον η Βολιβία καθώς ο επί 13 χρόνια πρόεδρος της χώρας Έβο Μοράλες εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τους αρχηγούς του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, εν μέσω ξεσπάσματος βίας σε ολόκληρη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι προκήρυξε εκ νέου εκλογές, μετά από καταγγελίες για παρατυπίες και ενδεχόμενη νοθεία στις τελευταίες.
Ο διοικητής των βολιβιανών ενόπλων δυνάμεων, Ουίλιαμς Κάλιμαν, προέτρεψε τον Εβο Μοράλες να παραιτηθεί για να «φέρει ειρήνη και σταθερότητα προς όφελος της Βολιβίας». Αυτά τα αιτήματα επανέλαβε και ο αρχηγός της αστυνομίας Βλαντιμίρ Γιούρι Καλντερόν, ο οποίος τον κάλεσε να εγκαταλείψει τη θέση του.
«Αφού αναλύσαμε την εσωτερική συγκρουσιακή κατάσταση, ζητάμε από τον πρόεδρο να απαρνηθεί την προεδρική θητεία του, προκειμένου να επιτρέψει να επικρατήσει η ειρήνη και η διατήρηση της σταθερότητας, για το καλό της Βολιβίας μας»
δήλωσε ο στρατηγός ενώπιον του Τύπου.
Υπό την πίεση της διευρυνόμενης κοινωνικής αναταραχής και υπό το φόβο μετεξέλιξης της Βολιβίας σε Βενεζουέλα, υπουργοί και βουλευτές, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, υπέβαλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους. Η ανακοίνωση του 60χρονου ηγέτη, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2006, για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, μια πιθανότητα που απέρριπτε έως σήμερα, φάνηκε ως “πολύ λίγα, πολύ αργά” και δεν κατάφερε να αποκαταστήσει την κοινωνική ηρεμία, με τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας να μαίνονται.
Ο στρατός διέταξε να «διεξαχθούν αεροπορικές και χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωση των ένοπλων ομάδων που ενεργούν εκτός του νόμου», επισήμανε ο στρατηγός Κάλιμαν.
Έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο διαδηλωτών που πυρπόλησαν το σπίτι του στο Ποτόσι, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Βίκτορ Μπόρντα παραιτήθηκε, ενώ τον ακολούθησαν τουλάχιστον δέκα βουλευτές. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Ορυχείων Σεζάρ Ναβάρο υπέβαλε επίσης την παραίτησή του, λέγοντας ότι θέλει «να προστατεύσει την οικογένειά του» μετά την πυρπόληση της κατοικίας του και την επίθεση που δέχθηκε ο ανιψιός του.
Στο κύμα διαμαρτυρίας που κλονίζει τη χώρα εδώ και τρεις εβδομάδες έχουν χάσει τη ζωή τους 3 άνθρωποι κι έχουν τραυματιστεί 383.