Το θέμα των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα επιλέγει να κρατήσει στην επικαιρότητα το Κρεμλίνο, με ερώτηση ανταποκριτή του Open, του Ιβάν Σαββίδη, στην εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου μπρίφινγκ.
Αν και δήλωση της Ζαχάροβα δεν κομίζει νέες ειδήσεις, εν τούτοις προβάλλεται η διατύπωση της επίσπευσης του ανοίγματος “νέου κεφαλαίου” και η αναφορά στις “μελανές σελίδες”, όπου υπονοεί τη σύγκρουση για τη Βόρεια Μακεδονία που οδήγησε στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.
Κληθείσα να σχολιάσει την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας Νίκου Δένδια και Σεργκέι Λαβρόφ και ειδικά την αναφορά του ελληνικού ΥΠΕΞ σε «νέο κεφάλαιο» στις διμερείς σχέσεις, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, επισήμανε την ανάγκη να ξεπεραστούν το γρηγορότερο οι «περίεργες», δηλαδή οι αρνητικές σελίδες στις ελληνορωσικές σχέσεις.
«Εάν ρωτάτε γιατί ‘νέο κεφάλαιο’, έχουμε προφανώς δει και τα προηγούμενα κεφάλαια, υπήρξαν και καλά, υπήρξαν όχι και τόσο, που θα θέλαμε το γρηγορότερο να προσπεράσουμε»,
επεσήμανε η Μ.Ζαχάροβα απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του ελληνικού τηλεοπτικού δικτύου Open στη Μόσχα Θανάση Αυγερινού.
«Θα θυμάστε μάλλον, είχαμε ειδικά γι’ αυτό συναντηθεί, υπήρχαν και κάποιες περίεργες σελίδες σ’ αυτά τα κεφάλαια»,
είπε η κα Ζαχάροβα, αναφερόμενη στην διπλωματική κρίση του 2018 και τονίζοντας τις προοπτικές των διμερών σχέσεων:
«Ξεκινάμε από το ό,τι έχουμε γυρίσει εκείνες τις σελίδες και αναπτύσσουμε περαιτέρω τις παραδοσιακά φιλικές και αμοιβαία εποικοδομητικές, με αμοιβαίο σεβασμό σχέσεις μας με την Αθήνα».
Η “συγχορδία” Open-Sputnik αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο που αξιολογείται στο πλαίσιο των ελληνορωσικών σχέσεων, δεδομένων των σχέσεων του ιδιοκτήτη του ελληνικού καναλιού, Ιβάν Σαβίδη με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Επίσης, δεν μπορεί να παραβλεφθεί η ραγδαία αύξηση της κινητικότητας της Ρωσίας επί ελληνικού εδάφους με τη λειτουργία νέων προξενείων και την βράβευση του Έλληνα επιχειρηματία και επίτιμου πρόξενου της Ρωσίας στην Κρήτη Νίκου Δασκαλαντονάκη. Στο ίδιο πλαίσιο, ιδιαίτερα έντονη έχει καταστήσει την παρουσία του και ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, κινούμενος στα πρότυπα του Αμερικανικού ομολόγου του.
Η κατάσταση που δημιουργείται όμως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και το σκηνικό εύφλεκτο, όχι τόσο στην Αθήνα αλλά στην περιφέρεια και ιδιαίτερα στη Θράκη, όπως έχει κατ΄επανάληψη επισημάνει το Crisis Monitor.
Τέλος, η ειδησεογραφία αυτή εκπέμπει και άλλα μηνύματα αν εξεταστεί υπό το φάσμα της χρονικής συγκυρίας, καθώς συμπίπτει με την επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στην Ελλάδα και την υπογραφή 13 συμφωνιών.