Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του State Department προ ημερών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι παρά τις πομπώδεις εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, οι αντικειμενικοί στόχοι της αμερικανικής διπλωματίας και εν γένει της παρουσίας αμερικανικών αποστολών στην περιοχή δεν έχουν αλλάξει.
Τώρα, νεότερα στοιχεία, για τα στρατεύματα που διατηρούν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έρχονται να αποδείξουν ότι οι εξαγγελίες Τραμπ και οι υψηλοί τόνοι, δεν έχουν αλλάξει ουσιαστικά τίποτα, με εξαίρεση ίσως την απώλεια αξιοπιστίας των ΗΠΑ έναντι των συμμάχων τους ανά τον κόσμο μετά το άγριο και άνευ προηγουμένου άδειασμα στους Κούρδους.
Έτσι, ενώ ο Τραμπ δημιουργεί εικόνα αναδίπλωσης των ΗΠΑ, στην πραγματικότητα η στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή ενισχύεται καθώς τα στρατεύματα από τη Συρία επανατοποθτούνται στην ευρύτερη περιοχή, ενώ νέες μονάδες εγκαθίστανται στη Σαουδική Αραβία. Όπερ σημαίνει ότι αφενός ο Ντόναλντ Τραμπ παραπλανεί και διαστρεβλώνει και αφετέρου, επιτυγχάνει να αποδυναμώσει τη θέση των ΗΠΑ στο διαπραγματευτικό τραπέζι.
Μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία, που προκάλεσε αναταραχή στην περιοχή, μονάδες που είχαν εγκατασταθεί προηγουμένως στη Συρία μεταφέρθηκαν στο Ιράκ. Η χώρα είχε προηγουμένως αποτελέσει τη βάση περισσότερων από 5.000 στρατιωτών των Η.Π.Α., όπως φαίνεται στο infografic.
Η μεγαλύτερη αμερικανική βάση στη Μέση Ανατολή βρίσκεται στο Κατάρ. Η χώρα φιλοξενεί περίπου 13.000 στρατιώτες των Η.Π.Α., σύμφωνα με στοιχεία της Axios. Οι αμερικανικές δυνάμεις εδρεύουν στη βάση Al Udeid, νοτιοδυτικά της Ντόχα, η οποία έχει αποδειχθεί καθοριστική για την καταπολέμηση της ISIS. Το Κατάρ επένδυσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή της βάσης και είναι επίσης η έδρα του Κέντρου Συνδυασμένων Αερομεταφορών Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο είναι υπεύθυνο για το συντονισμό της αμερικανικής και συμμαχικής αεροπορικής δύναμης στη Μέση Ανατολή, ιδίως στον εναέριο χώρο Ιράκ, Συρίας και Αφγανιστάν.
Οι πληροφορίες δείχνουν πόσο σημαντικό είναι το Κατάρ, μαζί με το Κουβέιτ, στην παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Και στις δύο χώρες φιλοξενούνται περίπου 13.000 στρατιώτες των ΗΠΑ. Το γειτονικό Μπαχρέιν είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, καθώς εκεί βρίσκεται η βάση Ναυτικής Υποστήριξης, ενώ παράλληλα εκεί καταπλέει ο πέμπτος στόλος των ΗΠΑ και σημαντικές στρατιωτικές δυνάμει στη βάση Isa.