Τι κι’ αν ο ΟΗΕ κάλεσε την Γκρέτα Τούνμπεγκ να μιλήσει, τι κι αν οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται στη Συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα, αρκεί ο γεωοικονομικός ανταγωνισμός ΗΠΑ-Κίνας για να δυναμιτίσει τον πλανήτη, καθώς αμφότερες περιέκοψαν τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια και αύξησαν τις εκπομπές ρύπων.
Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 αυξάνονται μετά από μια ενθαρρυντική αλλά πρόσκαιρη σταθεροποίηση μεταξύ του 2014 και του 2016, σύμφωνα με την έκθεση Παρατηρητήριο της Παγκόσμιας Αγοράς Ενέργειας της Capgemini.
Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 1,6% το 2017 και 2% πέρυσι. Σχεδόν όλες οι χώρες συνέβαλαν στο πρόβλημα που προκλήθηκε από την άνοδο της κατανάλωσης ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα. Μερικές από τις μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Ινδία, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Ινδία, το CO2 σημείωσε άνοδο 6,3%, ενώ στις ΗΠΑ και την Κίνα οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 3,4 και 2,3% αντίστοιχα. Όλες αυτές οι χώρες είδαν το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας να ανέρχεται μεταξύ 3,5 και 4% πέρυσι. Εν τω μεταξύ, οι επενδύσεις καθαρής ενέργειας υποχώρησαν 39% στην Κίνα και 6% στις ΗΠΑ, αν και αυξήθηκαν κατά 10% στην Ινδία.
Ωστόσο, τα ευρήματα της έκθεσης δεν ήταν αρνητικά, ενώ η ΕΕ σημείωσε μείωση κατά 2,5% στις εκπομπές της το 2018. Άλλα θετικά νέα περιλάμβαναν αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές κατά 14,5%, καθώς και μειωμένο κόστος εγκατάστασης για αιολική και ηλιακή ενέργεια. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξάνονται επίσης, ανεβαίνοντας το 79% στην Κίνα, το 79% στις ΗΠΑ και το 34% στην ΕΕ. Παρά τα θετικά αυτά, η έκθεση αναφέρει ότι η πορεία προς τους στόχους της κλιματικής αλλαγής παραμένει πολύ αβέβαιη και ότι απαιτείται μεγαλύτερη δράση για την άμβλυνση της κρίσης, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.