Σε σήριαλ εξελίσσονται οι έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες, καθώς συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, πληροφορία, που για ακόμη μια φορά διαρρέει το μεσημέρι, γεγονός που αν μη τι άλλο έχει τη δική του αξία.
Όπως και χθες, έτσι και σήμερα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έφθασαν στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών και συνεχίζουν τους ελέγχους που ξεκίνησαν διευρύνοντας το πλαίσιο από τα ανώτερα στελέχη που αρχικά ελέγχθηκαν στα κατώτερα. Στον τελευταίο έλεγχο, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα οι ελεγκτές εστιάζουν στις διευθύνσεις digital banking, χωρίς όμως να είναι γνωστό τι αναζητούν.
Από το απόγευμα κυκλοφορεί και φημολογία για καταγγελίες από εταιρίες Fintech, όσον αφορά τον ρόλο των τραπεζών και την προσπάθεια squeeze out μέσω των αυξημένων χρεώσεων για τη χρήση ATM’s και μεταφορών.
Η κινητοποίηση των αρχών ήταν πάλι μεγάλη, ωστόσο η πιθανότητες να υπάρξουν ευρήματα μετά την πρώτη μέσα είναι εξαιρετικά περιορισμένες, δεδομένου ότι πλέον έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα σχέδια περιορισμού έκθεσης και εκτάκτου ανάγκης των τραπεζών.
Επίσης, εντύπωση προκαλεί ότι παρά τα εκτενή ρεπορτάζ στον Τύπο και τις διαρροές για τους “απίστευτους” διαλόγους των τραπεζιτών με τους ελεγκτές και τις “ανησυχίες”των ξένων τραπεζιτών, δεν έχουν γίνει αναφορές ως προς το εύρος των ελέγχων.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι οι ελεγκτές εστιάζουν τους ελέγχους σε φυσικό αρχείο και υπολογιστές στα κεντρικά των τραπεζών καθώς και στα κινητά των τραπεζιτών. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχουν εντάλματα για ελέγχους σε κινητά και προσωπικά αρχεία, εκτός τραπεζών (όπως πχ προσωπικά laptops), ενώ δεν έχει -μέχρι ώρας- υπάρξει ενημέρωση για εντάλματα παράδοσης αντιγράφων από τους servers ή εισβολής στις διευθύνσεις πληροφορικής, όπου στην πραγματικότητα υπάρχουν αντίγραφα όλων των προσωπικών δεδομένων.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στα πρωτόκολλα ασφαλείας τραπεζών και μεγάλων οργανισμών περιλαμβάνονται ακαριαίες διαγραφές αρχείων από υπολογιστές και στιγμιαία επανεγκατάσταση λειτουργικών συστημάτων, μέσω σε ελάχιστα λεπτά, με εντολές από κεντρικούς υπολογιστές και διαχειριστές που βρίσκονται εκτός των γραφείων που ελέγχονται, μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης, κάτι που ισχύει και για τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία επίσης ελέγχονται κεντρικά.
Τέλος, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι έλεγχοι εστιάζονται στα κεντρικά των τραπεζών αλλά δεν ακουμπούν τα τμήματα marketing, καρτών, κανονιστικής συμμόρφωσης και εσωτερικού ελέγχου όπου υπάρχουν στοιχεία για οτιδήποτε συμβαίνει στις τράπεζες και εσωτερικές εισηγήσεις για τον εξορθολογισμό τυχών λάθος ενεργειών, καθώς και επισημάνσεις.