Η αγορά δεν κάνει ποτέ λάθος, λένε οι παλιοί χρηματιστές και όσοι έχουν δοκιμάσει τα νερά στο Χρηματιστήριο. Σήμερα όμως, η αγορά φαίνεται να είναι εγκληματικά αδιάφορη στην επιδρομή της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες για τις χρεώσεις, εγείροντας εύλογα ερωτηματικά και δίνοντας τροφή σε καχύποπτα μυαλά.
Αυτό που συνέβη σήμερα στο Χρηματιστήριο, με τις μετοχές των τραπεζών να βρίσκονται σε ανοδικό ράλι, ενώ την ίδια ώρα διεξαγόταν στα γραφεία τους μια πρωτοφανής΄, για τα ελληνικά δεδομένα, επιχείρηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δεν πρέπει να έχει παγκόσμιο προηγούμενο. Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών, μετά από μερικές πτωτικές συνεδριάσεις, οι οποίες τεχνικά αποδίδονται σε λογική διόρθωση, σήμερα επανήλθαν σε ρυθμούς ράλι.
Κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις αιτία της πτώσης ήταν ο… ανεπαρκής “Ηρακλής”, οι τριβές τραπεζιτών-ΤΧΣ και οι απαιτήσεις του SSM. Σήμερα, αιτία της ανόδου ήταν η έφοδος των ελεγκτών στα κεντρικά των τραπεζών.
Από τη συμπεριφορά της αγοράς συμπεραίνει κανείς ότι τους τραπεζίτες καλύτερα είναι να τους πληρώνουμε για να μη δουλεύουν, γιατί τότε οι προσδοκίες είναι καλύτερες, καθώς όταν δουλεύουν παράγουν… ρίσκο. Επειδή αυτή η γραμμή σκέψης δεν βγάζει νόημα, εξετάζονται διαφορετικά σενάρια και οδοί σκέψης.
Ήτοι: Η αγορά είναι προεξοφλητικός μηχανισμός και ως τέτοιος λειτούργησε προεξοφλώντας τις προηγούμενες ημέρες τις σημερινές εξελίξεις, με αποτέλεσμα να επιβεβαιωθεί το πάντα επίκαιρο ρητό αντεστραμμένο “buy by rumor, sell by the fact” (στη φήμη αγόραζε, στο γεγονός πούλα).
Αν ισχύει όμως αυτό, τώρα, εγείρονται άλλα ζητήματα, καθώς η υπόθεση των ελέγχων της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν, κατά γενική ομολογία, απρόσμενη, αιφνιδιαστική και ουδείς γνώριζε γι’ αυτή. Αν όμως γνώριζε και πούλησε τις προηγούμενες ημέρες, τότε εγείρεται διπλό ζήτημα: Αφενός θέμα εσωτερικής πληροφόρησης και χρήσης της και αφετέρου αν η αιτία ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τότε υφίσταται ζήτημα πολιτικό αλλά και νομικό καθώς εν ενεργεία υπουργός, επόπτης της ανεξάρτητης αρχής που διεξήγαγε τον έλεγχο ενημέρωνε δημοσίως γι’ αυτόν.
Είναι βέβαια πιθανό να μην ισχύει κάποιο από αυτά τα σενάρια, αλλά η διαρροή να προέρχεται από αλλού, καθώς στην έρευνα ενεπλάκησαν εισαγγελείς, δικηγόροι, στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και… αστυνομικοί.
Για να διαπιστωθεί ότι όντως το σύστημα λειτουργεί ορθώς, θα πρέπει πλέον να ενεργοποιηθούν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Εισαγγελία Διαφθοράς και η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι αρχές θα πρέπει να “παντρέψουν” εντολές αγοράς-πώλησης με τηλεφωνικές κλήσεις, πληροφορίες και δημοσιεύματα του Τύπου.
Τέλος, υπάρχει ένα ακόμη σενάριο, το οποίο ενδεχομένως είναι πιο τρομακτικό: Η έρευνα της αρχής και τα όσα θα επακολουθήσουν να είναι μια σταυροφορία για αλλαγή διοικήσεων στις τράπεζες, με πολιτικό άρωμα.
Σε κάθε περίπτωση, οι αγορές, αργά ή γρήγορα, θα αναγνωρίσουν την κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις και τότε θα τιμολογήσουν το ρίσκο στις τιμές των μετοχών και στις αξιολογήσεις.