Κινδύνους που δεν είναι ορατοί δια γυμνού οφθαλμού, αλλά γίνονται αντιληπτοί από τις αγορές και καταγράφονται στους κλυδωνισμούς στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, παράγει εσχάτως, ξανά το τραπεζικό σύστημα, καθώς επιχειρείται ο επαναπροσδιορισμός των πολύπλοκων ισορροπιών μεταξύ τραπεζιτών, πολιτικών και… εποπτών.
Νέα στοιχεία και πληροφορίες που επιβεβαιώνουν σχετικές προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανάγκη και συμπληρωματικού σχεδίου, ενώ οι διεργασίες στα παρασκήνια αποκαλύπτουν μεγαλύτερες διαφορές και αποστάσεις από αυτές που η κυβέρνηση είχε αφήσει να διαφανούν.
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει τα θολά σημεία και τις αποκλίσεις που ενδέχεται να ανακύψουν στο πλαίσιο της διαδικασίας εξειδίκευσης του “Ηρακλή” ώστε να εφαρμοστεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, όπως επίσης και για τη διαφορετική προσέγγιση του SSM.
Δημοσιεύματα αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες στις προκλήσεις που παρουσιάζονται κατά τη διαδικασία εκπόνησης του νομοσχεδίου για τον “Ηρακλή”, για τις επιπλέον απαιτήσεις των εποπτικών και ελεγκτικών φορέων και για τις ανταγωνιστικές διαθέσεις των εμπλεκομένων στις διεργασίες,
Όπερ σημαίνει, ότι ο “Ηρακλής” αν και γεννήθηκε ως risk taker, εν τέλει εξελίσσεται σε risk bearer, καθώς οι πολιτικές τριβές, οι τεχνικές ενστάσεις και οι καθυστερήσεις, εκτροχιάζουν τα σχέδια μείωσης κόκκινων δανείων που είχαν εκπονήσει οι τραπεζίτες και είχαν εγκρίνει Τράπεζα της Ελλάδος, SSM και… ΤΧΣ.
Επίσης, οι επιπλοκές που παρουσιάζονται στις σχέσεις των τραπεζιτών με τον βασικό μέτοχο, το ΤΧΣ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με την Τράπεζα της Ελλάδος, προκαλούν έμφραγμα στο σύστημα.
Ειδικότερα, ο αποκλεισμός της νομικής ομάδας του ΤΧΣ από τις διαβουλεύσεις για την παραγωγή του νομοσχεδίου για τον “Ηρακλή”, σε συνδυασμό με την αντιπαράθεση του αρμόδιου για το τραπεζικό σύστημα υφυπουργού, Γιώργου Ζαββού με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννη Στουρνάρα, δημιουργούν μια ιδιαίτερα προβληματική περιρρέουσα ατμόσφαιρα και υπονομεύουν την θεσμοθέτηση και έναρξη υλοποίησης του προγράμματος.
Μια πιο προσεκτική εξέταση των διεργασιών και διαρροών, καταδεικνύει την προσπάθεια ομάδας τραπεζιτών να περιορίσουν τον ρόλο του ΤΧΣ στις εξελίξεις, μεταφέροντας έτσι άλλες αντιπαραθέσεις για ζητήματα διαδικασίες σε θέματα λειτουργίας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το ρίσκο και τις προοπτικές. Υπ αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαίο ότι στη συνάντηση των τραπεζιτών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου δεν παραβρέθηκαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Μάρτιν Τσούρντα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θητεία αμφότερων λήγει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 και ήδη έχουν κυκλοφορήσει φήμες περί μη-ανανέωσή τους. Η βασιμότητα βέβαια τέτοιων διαρροών ελέγχεται καθώς έχουν στο παρελθόν αποδειχθεί ελλιπή ή ακόμα και παραπλανητικά, ενώ πρόκειται για τα ίδια κέντρα από τα οποία είχε προκύψει και η πληροφόρηση για την αποτελεσματικότητα και άμεση εφαρμογή του προγράμματος “Ηρακλή”, το οποίο παραμένει ακόμα σε εμβρυακή κατάσταση.
Οι τραπεζίτες. πάντως, εφαρμόζουν ήδη τα σχέδια έκτακτης ανάγκης προετοιμάζοντας αιτήματα παράτασης για την εφαρμογή των Business Plans και των Capital Action Plans, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένοι για την καθυστέρηση στην ενεργοποίηση του προγράμματος.
Παράλληλα, όμως, οι εξελίξεις αυτές φέρνουν στο προσκήνιο άλλα σχέδια, τα οποία λανσάρονται ως συμπληρωματικά, όπως συνέβη στην αρχή με το πρόγραμμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Τώρα όμως κυκλοφορούν φήμες και για άλλα πλάνα, που προέρχονται από συρτάρια εντός του υπουργείου Οικονομικών.
Οι εξελίξεις αυτές, όμως, δημιουργούν μια συμπλεγματική κατάσταση, η οποία αναλώνει χρόνο που δεν υπάρχει, αξιοπιστία που οικοδομείται δύσκολα, ενώ παράλληλα ανακύπτει και ρίσκο εφαρμογής, απειλώντας έτσι την πάγια προοπτική επιστροφής στην κανονικότητα.
Άλλα δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι εκτός Ηρακλή θα μείνουν δάνεια 48 δισ. τα οποία θα καλυφθούν από νέο πρόγραμμα, το οποίο αν και είναι πρόωρο να συζητείται, εν τούτοις αναπτύσσεται. Αίσθηση προκαλεί η προσπάθεια δημιουργίας σκηνικού εμπλοκής του πρωθυπουργού στις εν εξελίξει διεργασίες, πιέζοντας τους τραπεζίτες να ενταχθούν όλες οι τράπεζες.