Το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής φαίνεται ότι υιοθετεί και η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, καθώς πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών αναπτύσσουν ταυτόχρονα δραστηριότητα προσέγγισης με δυνάμεις εκτός των ευρωατλαντικών δομών, αφού πρώτα κατοχύρωσαν τη διαδικασία σύσφιξης και διεύρυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ και ενώ η ΕΕ διέρχεται μια ακόμη φάση εσωστρέφειας.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σήμερα στη Μόσχα, η οποία χρονικά ακολουθεί την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαγκάη, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Ζινπίγκ και αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Οι πρωτοβουλίες αυτές εκδηλώνονται κατά ριπάς σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο για την περιοχή των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία η Ελλάδα είναι βασικός παίκτης, καθώς η αναδίπλωση των ΗΠΑ από τη Συρία, ο πάγος της ΕΕ σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία και η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια στο Ισραήλ, σε συνδυασμό με την οπορτουνιστική προσέγγιση του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Τουρκία, έχουν αποθρασύνει την Άγκυρα η οποία επιδιώκει ενεργά την ανατροπή του status quo και την υπονόμευση του East Med και των νέων ενεργειακών δικτύων στα Βαλκάνια, κέντρο των οποίων θα είναι η Ελλάδα.
Η Ρωσία αντιτίθεται στην προσπάθεια των ΗΠΑ να ελέγξουν τον υπό διαμόρφωση ανατολικό ενεργειακό διάδρομο της ΕΕ που ξεκινά από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, διέρχεται και τροφοδοτείται από την Κύπρο και την Αίγυπτο και περνά από την Ελλάδα όπου διαφοροποιείται το μείγμα φυσικού αερίου με την προσθήκη LPG και την αεριοποίησή του στον υπό κατασκευή σταθμό της Αλεξανδρούπολης, με προορισμό τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.
Η Αθήνα, επιχειρεί να βρει συμβιβαστικές λύσεις με τη Ρωσία που θα επιτρέψουν την εκτέλεση των ενεργειακών project χωρίς αναταράξεις και περιορίζοντας το ρόλο της Τουρκίας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται πρακτικά ανέφικτο, δεδομένης της διακηρυγμένης στρατηγικής των ΗΠΑ για περιορισμό της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια και με δεδομένη την τουρκική βουλιμία για ολική αναδιαπραγμάτευση στο Κυπριακό.
Επικοινωνιακά, πάντως, η Μόσχα και τα ρωσικά media αναδεικνύουν την επίσκεψη του Νίκου Δένδια σε μείζον θέμα της ατζέντας των τελευταίων ημερών, ενώ από ελληνικής πλευράς κατατάσσεται αισθητά χαμηλότερα, τόσο λόγω της ειδησεογραφίας που δημιουργεί η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα, όσο και λόγω των ευαίσθητων ισορροπιών με τις ΗΠΑ.
Βέβαια, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνέντευξη που παραχώρησε στο RIA Novosti απηύθυνε πρόσκληση σε ρωσικά επενδυτικά κεφάλαια να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ιδιαίτερα στις υποδομές, τομέας ιδιαίτερα ευαίσθητος, στον οποίο αναπτύσσουν θέσεις ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία, ενώ τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον αντιδρούν στην ενίσχυση της ρωσικής παρουσίας σε τέτοιους κλάδους.
Δεν μπορεί να αποκλειστεί, πάντως, το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τις προσκλήσεις σε Ρωσία και Κίνα για διεύρυνση της παρουσίας τους στην Ελλάδα ως μέσο πίεσης προς ΗΠΑ και ΕΕ ώστε να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για επενδύσεις και χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
Η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει πλέον η Μόσχα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου και ο ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία καθιστούν την προσέγγιση από πλευράς της Ελλάδας επιτακτική. την κινητικότητα σε αυτό το μέτωπο παρακολουθούν όμως από κοντά Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Βερολίνο, καθώς υπάρχουν σαφείς κόκκινες γραμμές τις οποίες η Αθήνα δεν μπορεί να περάσει, τουλάχιστον όχι χωρίς… κόστος.
Η Αθήνα δεν κρύβει ότι επιθυμεί να ξεπεραστεί το κλίμα ψυχρότητας που είχε δημιουργηθεί την εποχή των απελάσεων των Ρώσων διπλωματών από την Αθήνα και να περάσει σε μια εποχή στενότερης επικοινωνίας για τα περιφερειακά ζητήματα.
Μέχρι στιγμής η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει χαλαρώσει τη στάση της απέναντι στη Μόσχα ιδιαίτερα επιτρέποντας στη Ρωσία να επανακτήσει την επιρροή της στην ελληνική επικράτεια, παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο επιμένει σε θέσεις που δεν ευνοούν την Ελλάδα και η προσέγγιση με την Τουρκία υπονομεύει τα ελληνικά συμφέροντα.
Επίσης. Στα κρίσιμα ζητήματα είναι και ο εκκλησιαστικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ρωσικής Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου με αφορμή την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας, στον οποίο ενεπλάκη και η ελληνική Εκκλησία καθώς ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και η ΔΙΣ ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του του πατριάρχη Βαρθολομαίου και αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της ουκρανικής Εκκλησίας.
Επί τάπητος θα τεθεί, μεταξύ άλλων, το θέμα του Mr Bitcoin, Αλεξάντρ Βίνικ, η υπόθεση έκδοσης του οποίου δικάζεται σήμερα στον Άρειο Πάγο και αποτελεί θέμα ύψιστου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, δεδομένης της εμπλοκής του στις προσπάθειες παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές του 2016, ενώ μάλιστα νέα έρευνα με αντικείμενο την καθαίρεση Τραμπ βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι κ. Δένδιας και Λαβρόφ θα υπογράψουν σήμερα κοινό πρόγραμμα διαβουλεύσεων Ελλάδας -Ρωσίας για τα έτη 2020-2022, βάσει του οποίου θα θεσμοθετηθούν τακτικές επαφές σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Nίκος Δένδιας θα συζητήσει για την κατάσταση στη Συρία αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο και θα εκφράσει τον προβληματισμό του για την κλιμακούμενη παραβατικότητα και την επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας.
Ο κ. Δένδιας αναμένεται, ακόμη, να συζητήσει με τον κ. Λαβρόφ για τη στάση της Αγκυρας στο μεταναστευτικό και προσφυγικό, ενώ η ατζέντα θα περιλαμβάνει όσα συμβαίνουν στα Βαλκάνια και το Κυπριακό.
Ως προς το ζήτημα των ευρωρωσικών σχέσεων, ο κ. Δένδιας επισήμανε χθες (RIA-Novosti) ότι η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία «αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας».
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα υπέγραψε κοινή διακήρυξη 17 ευρωπαϊκών χωρών για τη διατήρηση του ύψους των παραδοσιακών πολιτικών, και δη της συνοχής, στον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαικής Ενωσης Στη σύνοδο κορυφής των Φίλων της Συνοχής που πραγματοποιήθηκε στην Πράγα, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.