Μεγάλες προσδοκίες για τη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ καλλιέργησε με συνέντευξή του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, καθώς ανοίγει σχεδόν ολόκληρη τη βεντάλια εντάσσοντας στην ατζέντα των διμερών επαφών ακόμα και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ιδιαίτερα τους τομείς των υποδομών και της ενέργειας, οι οποίοι όμως αποτελούν πεδίο αντιπαράθεσης ΗΠΑ και ΕΕ με τη Ρωσία.
Επίσης, ιδιαίτερη σημασία έχει ότι τη στιγμή που ο Νίκος Δένδιας πραγματοποιούσε ανάρτηση στο twitter “διαφημίζοντας” τις διμερείς σχέσεις, όντας ήδη στη Μόσχα, η ελληνική έκδοση του ρωσικού Sputnik, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, αναρτούσε κεντρικό θέμα επιτιθέμενο στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ.
Η συγκυρία αυτή προκαλεί προβληματισμό και εγείρει ερωτηματικά σε συμμάχους και εταίρους, καθώς φαίνεται να αντίκειται στα συμφέροντα τους.
Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μόσχα έπεται του ταξιδιού στην Ουάσιγκτον, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τις εκλογές, ενώ στο μεταξύ ολοκληρώθηκε και η επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ. Πριν μεταβεί στη Μόσχα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφθεί ΄τη Γερμανία, Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο, ενώ είχε συναντήσει ανεπίσημα αρκετούς ακόμα υπουργούς Εξωτερικών.
Συγκυριακά, πάντως, η επίσκεψη στη Μόσχα έρχεται μετά το γαλλικό veto στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία και εν μέσω προειδοποιήσεων για αναζωπύρωση των εθνικιστικών τάσεων, τις οποίες στο παρελθόν έχει υποδαυλίσει η Μόσχα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πλαίσιο μέσα στο οποίο τοποθετεί την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μόσχα, το Sputnik.gr, καθώς την αναδεικνύει σε αντιπαραβολή με την περίοδο Κοτζιά όταν οι διμερείς σχέσεις είχαν φτάσει στο ναδίρ με απελάσεις Ρώσων πρακτόρων και διπλωματών, λόγω παρεμβάσεών τους στην ελληνική κοινωνία, με στόχο τη δημιουργία κινήματος κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, από την πλευρά του, υπογραμμίζει τη σημασία της εμπιστοσύνης και πιστεύει στις δυνατότητες ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας των δύο χωρών. Δηλαδή, από τη μια πλευρά η Ελλάδα δηλώνει ότι “είναι φιλική προς τη Ρωσία και θα επιδιώξει να έχει μαζί της ειλικρινείς σχέσεις” και από την άλλη η Ρωσία επισημαίνει πως “η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση και ενδυνάμωση των ελληνορωσικών σχέσεων”. Επομένως, ο διπλωματικός δίαυλος είναι ανοιχτός».
Παράλληλα, αναφέρει ότι υπάρχει η πιθανότητα η Ελλάδα να γίνει παράγοντας ισορροπίας, ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, ρόλο που είχε στο παρελθόν διεκδικήσει και ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του δόγματος της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μόλις ανέλαβε την εξουσία αντικατέστησε την άρτι διορισθείσα Ελληνίδα πρέσβειρα στη Μόσχα, που είχε μόλις επιδώσει τα διαπιστευτήριά της στον Βλάντιμιρ Πούτιν, με το αιτιολογικό ότι ήταν άνθρωπος του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.
Από την πλευρά της η Μόσχα έχει αναπτύξει αρκετά έντονη δραστηριότητα επί ελληνικού εδάφους τους τελευταίους μήνες και μετά την αλλαγή κυβέρνησης ανοίγοντας ένα νέο προξενείο στην Πελοπόννησο και επαναλειτουργώντας το προξενείο στην Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα η Ρωσία δίνει εκ νέου βάρος στις σχέσεις με την επιχειρηματική κοινότητα τιμώντας και προσεγγίζοντας πρόσωπα με δεσμούς με την κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό ως επίτιμος πρόξενος στη Θράκη επελέγη ο κ. ξενοδόχος κ. Παλακίδης, ενώ ο Βλάντιμιρ Πούτιν βράβευσε τον επίσης ξενοδόχο και επιφανή επιχειρηματία κ. Δασκαλαντωνάκη.
Υπάρχουν όμως και ανοιχτά μέτωπα με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στον εκκλησιαστικό τομέα όπου το πατριαρχείο της Ρωσίας έχει έρθει σε ρήξη με τον Οικουμενικό πατριάρχη Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίο και τον προκαθήμενο της ελλαδικής Εκκλησίας αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μετά την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας, Υπ΄αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαίο ότι ούτε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έχουν επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως είθισται ιδιαίτερα από κόμματα της Δεξιάς.
Το σκηνικό που διαμορφώνεται, καταδεικνύει τη ραγδαία επαναπροσέγγιση Αθήνας-Μόσχας και σε συνδυασμό με την διαχυτική συνέντευξη του Έλληνας ΥΠΕΞ στο Ria Novosti, καλλιεργεί προοπτικές και… προσδοκίες. Την ίδια στιγμή όμως ΗΠΑ και ΕΕ συνεχίζουν να χτίζουν τείχη απέναντι στη Ρωσία, ενώ οι πολύ στενές σχέσεις Μόσχας-Άγκυρας προκαλούν προβληματισμό στην Ελλάδα.