Τη νατοϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας επιχειρεί να υπονομεύσει τώρα η Ρωσία, αναδεικνύοντας το θέμα και προειδοποιώντας για αύξηση του γεωπολιτικού κινδύνου στην περιοχή, αμέσως μετά το γαλλικό veto στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ και ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συναντά τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει επικρίνει τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να εντάξει τα Σκόπια στη Συμμαχία, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο υπονομεύει τη σταθερότητα και οδηγεί σε επιδείνωση των εντάσεων στην Ευρώπη.
«Η στάση της Ρωσίας όσον αφορά την επέκταση του ΝΑΤΟ είναι γνωστή. Αυτή η διαδικασία είναι καταστροφική, υπονομεύει την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και οδηγεί σε αυξημένη αντιπαράθεση. Όλα τα νέα μέλη εντάσσονται στη συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μακεδονίας. Από αυτή ακριβώς την οπτική, βλέπουμε την ένταξη νέων κρατών μελών – συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Μακεδονίας η οποία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ τους προσεχείς μήνες»,
δήλωσε ο επικεφαλής του 4ου ευρωπαϊκού τμήματος του ρωσικού υπουργείο Εξωτερικών, Γιούρι Πίλιπσον.
Το θέμα αναδεικνύει σήμερα, ανήμερα της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στη Μόσχα, η ελληνική έκδοση του Sputnik, ένδειξη της πρόθεσης της ρωσικής διπλωματίας να ανοίξει την ατζέντα των συζητήσεων και να στείλει μηνύματα σε Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες, για τις προθέσεις της στην περιοχή.
Η Ρωσία, που είχε αρχικά αντιταχθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών, αναγνώρισε τελικά τη Βόρεια Μακεδονία με τη νέα συνταγματική της ονομασία, αλλά “διέσωσε” τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας, Νίκολα Γκρουέφσκι, ο οποίος ζήτησε και έλαβε άσυλο στην Ουγγαρία, ενώ διώκεται ποινικά για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας στη χώρα του. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, που συγκρούεται διαρκώς με την ΕΕ σε σειρά ζητημάτων από το προσφυγικό μέχρι τη Δικαιοσύνη έχει προθύμως ενταχθεί στη σφαίρα επιρροής του Κρεμλίνου και είναι οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ.
Η διαδικασία ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο, στο Λονδίνο.
Τα Σκόπια προσπαθούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ εδώ και πάνω από μια δεκαετία, κάτι που όμως δεν είχε συμβεί λόγω της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα για την ονομασία με τη γειτονική χώρα. Ο δρόμος για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ άνοιξε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της γειτονικής χώρας, με την Αθήνα να δεσμεύεται ότι θα άρει κάθε μπλόκο στις ενταξιακές διαδικασίες.