Εντείνονται οι πιέσεις προς τον Ντόναλντ Τραμπ καθώς νέα στοιχεία και μαρτυρίες αναδύονται διαρκώς στο πλαίσιο της έρευνας της Βουλής των αντιπροσώπων για την καθαίρεσή του, επιβαρύνοντας το κλίμα και την θέση του προέδρου των ΗΠΑ, που ανεβάζει διαρκώς τους τόνους και ανοίγει μέτωπα σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει πολιτικά και δημοσκοπικά την κατάσταση, ενώ παράλληλα επιχειρεί να στείλει μηνύματα στο “βαθύ κράτος”.
Το νέο στοιχείο είναι η τετρασέλιδη συμπληρωματική κατάθεση του πρέσβη των ΗΠΑ στην ΕΕ, Γκόρντον Σόντλναντ, στον οποίο είχε αρχικά απαγορευτεί να καταθέσει από τον Λευκό Οίκο και το State Department, που είχαν κάνει χρήση νομοθεσίας που τους επέτρεπε να παρεμποδίσουν τη συμμετοχή εν ενεργεία προσωπικού στις έρευνες. Ο Σόντλαντ, όμως, κατέθεσε δύο φορές, καταδεικνύοντας έτσι παρασκηνιακές διεργασίες και νέα δεδομένα που τον οδήγησαν να ανασκευάσει την αρχικά του κατάθεση.
Στην κατάθεσή του ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ ουσιαστικά παραδέχεται ότι βασικός του σκοπός ήταν να επιτύχει μια συναλλαγή με την Ουκρανία, κάτι που δεν είχε παραδεχθεί μέχρι πρότινος.
Συγκεκριμένα ο Σόντλαντ παραδέχθηκε ότι είπε σε υψηλόβαθμό αξιωματούχο της Ουκρανίας ότι η χώρα δεν προκειται να λάβει αμερικανική βοήθεια αν δεν δεσμευθεί δημοσίως στην έρευνα που της είχε ζητήσει να διεξαγάγει ο Πρόεδρος Τραμπ (σσ σχετικά με τις δραστηριότητες του υιού Μπάϊντεν στη χώρα).
Στην επικαιροποιημένη κατάθεσή του, ο Sondland «θυμάται» τη συζήτησή που είχε με τον Andriy Yermak, υψηλόβαθμο σύμβουλο του Προέδρου Ζελένσκι, στο περιθώριο συνάντησης του αντιπροέδρου Πενς και του Ουκρανού ομόλογού του στη Βαροσβία, την 1η Σεπτεμβρίου.
«Είπα ότι η επανεκκίνηση της αμερικανικής βοήθειας, δεν επρόκειτο να συμβεί εάν η Ουκρανία δεν προχωρούσε στη δημόσια δήλωση κατά της διαφθοράς που συζητούσαμε επί εβδομάδες»,
αναφέρει κατάθεσή του ο κ. Σόντλαντ.
Η δήλωση, βέβαια, δεν καταδεικνύει κάτι καινοφανές αλλά μια πάγια τακτική των ισχυρών χωρών, ιδιαίτερα σε θέματα που άπτονται διαφθοράς και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, στο πλαίσιο της υπόθεσης και του κλίματος που έχει δημιουργηθεί, οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Σοντλαντ εκλαμβάνονται ως εκβιαστικές.