Συνθήκες στρατηγικής ήττας διαμορφώνονται στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς η Άγκυρα κλιμακώνει τις πιέσεις και η Γαλλία δίνει την αίσθηση να υπαναχωρεί από την σθεναρή αρχικά θέση, υπό την πίεση της Ιταλίας, ενώ παράλληλα φαίνεται να χάνει το… ενδιαφέρον της.
Η γαλλοιταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI που έχει πάρει τα δικαιώματα για το οικόπεδο 7 εξέφρασε την πρόθεση της να αποχωρήσει, καθώς οι ανησυχίες που είχε εκφράσει ο CEO της ιταλικής ENI Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, για το κλίμα έντασης που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο συγκεκριμένο τεμάχιο, ανατρέπουν τον αρχικό προγραμματισμό.
Όπως είχε πει ο Ντεσκάλτσι, «αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις» και η τουρκική προκλητικότητα περιμετρικά της κυπριακής ΑΟΖ έχει ως αποτέλεσμα, οι επικεφαλής της κοινοπραξίας να προσανατολίζονται σε άλλο τεμάχιο, εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης.
Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε 5 γεωτρήσεις για το 2020 δύο εκ των οποίων κατεχόμενη Κύπρο, ενώ στέλνει τώρα το γεωτρύπανο Yavuz στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασιζόμενος στην αφλογιστία της ΕΕ και τη διαφαινόμενη διάρρηξη του μετώπου Αθήνας-Λευκωσίας.
Η ΕΕ μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινώσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, περιοριζόμενη στην προφορική έκφραση αλληλεγγύης.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κύπρου», το σενάριο της μετακίνησης σε άλλο ενεργειακό τεμάχιο εντός της ΑΟΖ της Κύπρου αποδίδεται σε λόγους συμβατικών υποχρεώσεων, εξήγηση που ωστόσο φαίνεται πρόδηλα εικονική.
Πηγές που γνωρίζουν τα όσα συμβαίνουν εκτιμούν ότι οποιαδήποτε απόφαση για μετακίνηση σε άλλο ενεργειακό τεμάχιο δεν συνιστά υποχώρηση της κοινοπραξίας, αλλά μια αλλαγή τακτικής.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Άγκυρα είχε στείλει μήνυμα προς την Κύπρο, αλλά και τις εταιρείες TOTAL και ENI ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες ή εξορύξεις στο οικόπεδο 7.