Νέα παράβαση της πυρηνικής συμφωνίας ανακοίνωσε το Ιράν, καθώς ο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος δήλωσε ότι η Τεχεράνη λειτουργεί 60 προηγμένες φυγοκεντρικούς αντιδραστήρες IR-6, ενώ μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι διέθετε σε λειτουργία τρεις.
Όπερ σημαίνει ότι η Τεχεράνη θα έχει επαρκές ουράνιο για τη δημιουργία πυρηνικής κεφαλής σε λιγότερο από ένα έτος, που προέβλεπαν αρχικά οι αναλυτές. Με τον τρόπο αυξάνεται η πίεση στην Ουάσγικτον να αναζητήσει διέξοδο, καθώς για η ανάπτυξη και κατοχή πυρηνικού όπλου από το Ιράν θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και προσωπική ήττα για τον Ντόναλντ Τραμπ, η οποία φαίνεται ότι θα έρθει πριν τις αμερικανικές εκλογές του 2020.
Η ανακοίνωση της Τεχεράνης κλιμακώνει την πίεση προς την Ουάσιγκτον, ενώ βρίσκει το Ισραήλ εκτός θέσης, λόγω των εσωτερικών πολιτικών διεργασίες και έρχεται ενώ οι ΗΠΑ αναδιπλώνονται στη Μέση Ανατολή και η Ρωσία εντείνει την παρουσία της και διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της.
Οι δηλώσεις του Αλί Ακμπάρ Σαλέχι πραγματοποιήθηκαν στην ιρανική κρατική τηλεόραση στην 40η επέτειο της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, στέλνοντας έτσι ηχηρό μήνυμα στην Ουάσιγκτον που επιχειρεί να εξαναγκάσει την κυβέρνηση του Ιράν να δεχθεί αναθεώρηση της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα, υπό την πίεση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Μια συσκευή φυγοκέντρισης IR-6 μπορεί να παράγει εμπλουτισμένο ουράνιο 10 φορές τόσο γρήγορα έναντι μιας αντίστοιχης πρώτης γενιάς, η χρήση των οποίων επιτρέπεται από τη συμφωνία.
Η πυρηνική συμφωνία περιορίζει το Ιράν στη χρήση μόνο 5.060 φυγοκεντρητών πρώτης γενιάς IR-1 για τον εμπλουτισμό του ουρανίου μέσω της γρήγορης περιστροφής του αερίου εξαφθοριούχου ουρανίου.
Το νέο πρωτότυπο μοντέλο φυγοκέντρισης εκτιμάται ότι είναι κατά 50 φορές ταχύτερο από αυτά που επιτρέπονται βάση της συμφωνίας.
Που φτάνουν οι βαλλιστικοί πύραυλοι του Ιράν
Αυτή τη στιγμή η ένταση μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης έχει υποχωρήσει, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα αυξηθεί εκ νέου, ιδιαίτερα λόγω του τρόπου με τον οποίο διαπραγματεύεται ο Ντόναλντ Τραμπ. Μαζί με τις εντάσεις ξεκινά πάντα και η σπέκουλα για το μέγεθος, εύρος και δυνατότητες του πυραυλικού οπλοστασίου του Ιράν.
Το Ιράν διατηρεί μια σημαντική ποσότητα βαλλιστικών πυραύλων. Είναι επίσης γνωστό ότι προμηθεύει συμμάχους με βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας, ιδιαίτερα τη Χεζμπολάχ. Από τον πόλεμο του Ισραήλ-Χεζμπολάχ το 2006, θεωρείται ότι το Ιράν έχει προμηθεύσει την ομάδα που για πολλές χώρες χαρακτηρίζεται τρομοκρατική με περισσότερους από 100.000 πυραύλους, μερικοί από τους οποίους έχουν εμβέλεια να φτάσουν στο Τελ Αβίβ από το νότιο Λίβανο, σύμφωνα με έκθεση του The Soufan Center.
Η έκθεση αυτή υπογραμμίζει επίσης τους διάφορους τύπους βαλλιστικών πυραύλων που λειτουργούν από το Ιράν καθώς και την εμβέλειά τους. Αν και δεν είναι εφάμιλλοι με τους βορειοκορεάτικους Taepodong-2 που έχουν βεληκές 6,000 χιλιομέτρων, οι ιρανικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να αποδειχθούν σοβαρή απειλή για στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με τις βάσεις στο Ul-Udeid νοτιοδυτικά της Ντόχα και Al Dhafra κοντά στο Αμπού Ντάμπι φθάνω.
Η έκθεση αναφέρει ότι το σύστημα με το μεγαλύτερο εύρος είναι το κρουζ Soumar το οποίο θεωρείται ότι προέρχεται από το ρωσικό / σοβιετικό Kh-55, αρκετοί από τους οποίους πουλήθηκαν παράνομα από την Ουκρανία το 2005. Οι πύραυλοι αυτοί έχουν βεληνεκές 2.500 χιλιομέτρων,