Άνοιγμα στην Κίνα επιχειρεί η Ελληνική κυβέρνηση, όπως σηματοδοτεί το ταξίδι του πρωθυπυοργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην έκθεση της Σαγκάης, όπου και συναντήθηκε με κομματικούς αξιωματούχους και τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Ζινπίνγκ.
Αν και από την κυβέρνηση γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα αυτόνομα, από τις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, εν τούτοις όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η σημειολογία της επιλογής να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής της αποστολής και της συνάντησης με τον Κινέζο πρόεδρο, μόλις τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας είναι ισχυρή.
“Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι επέλεξα, πράγματι, μόλις τον τέταρτο μήνα που είμαι Πρωθυπουργός της Ελλάδας να έλθω στην Κίνα, να ηγηθώ της Ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής για αυτή την πολύ σημαντική έκθεση, για να σηματοδοτήσω με αυτό τον τρόπο την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδω στις διμερείς σχέσεις μας”
τόνισε ο Πρωθυπουργός ανοίγοντας την τοποθέτησή του. Από το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη επισημαίνεται στα media μια αποστροφή του Σι Ζινπίνγκ που λέει
“Με απροθυμία σταματάω αυτή τη συζήτηση εδώ, αλλά ευτυχώς θα τη συνεχίσουμε το βράδυ στο δείπνο και σε λίγες μέρες στην Αθήνα”.
Με τον τρόπο αυτό το περιβάλλον του Έλληνα πρωθυπουργού θέλει να καταδείξει αφενός το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και αφετέρου την επιτάχυνση της διαδικασίας προσέλκυσης και υλοποίησης επενδύσεων. Παράλληλα όμως μηνύματα λαμβάνει και η Ευρώπη που, ιδιαίτερα η Γαλλία, εμφανίζεται διστακτική, ενώ την κατάσταση παρακολουθεί σχολαστικά και η Ουάσιγκτον, που βρίσκεται ακόμα σε γεωοικονομικό ανταγωνισμό με το Πεκίνο.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τον Σι Ζινπίνγκ πριν τον Ντόναλντ Τραμπ, τελικά, καθώς η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ εκτροχιάστηκε από την πολιτική επικαιρότητα στις ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Γεωπολιτικά η προοπτική σύσφιξης των σχέσεων με την Κίνα συμπίπτει με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και την εισβολή στη Συρία, ζητήματα στα οποία παραδοασιακοί σύμμαχοι της Ελλάδας έχουν μετριάσει τους τόνους και περιορίσει τις αντιδράσεις τους. Το Πεκίνο όμως έχει διαρκές μέτωπο με την Άγκυρα για τη διαχείριση των Ουιγούρων, ενώ στο συριακό η Κίνα είχε ταχθεί στο πλευρό του Άσαντ.
Δεν μπορεί να παραμεληθεί, όμως, η πάγια θέση της Ευρώπης απέναντι στην Κίνα, καθώς τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και οι ηγεμονικές δυνάμεις έχουν περάσει νομοθεσία με στόχο τον περιορισμό και ανάσχεση της κινεζικής επενδυτικής βουλιμίας, η οποία εκφράζεται είτε μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, είτε μέσω χρηματοδότησης έργων υποδομής. Η απόκτηση πολιτικού κεφαλαίου και δυνατότητας επηρεασμού των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων από το Πεκίνο, λόγω των μεγάλων και κρίσιμων επενδύσεων αποτελεί κυρίαρχη ανησυχία για το διευθυντήριο της ΕΕ. Συνεπώς, οι επαφές και οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα φέρουν ιδιαίτερα μηνύματα προς συγκεκριμένους αποδέκτες.
Ο Κινέζος πρόεδρος, από την πλευρά του, επέλεξε να θέσει τις διμερείς σχέσεις πάνω στη βάση του πολιτισμού, “χαλί” που καθιέρωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς είπε ότι ανέφερε ότι θα μπορούσε να καθιερωθεί ένα πολιτιστικό έτος Ελλάδας – Κίνας το οποίο θα συνδέεται και με τον τουρισμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σημείωσε:
“Έχετε κάνει και εσείς πολλές μνείες στις ομιλίες σας για την εγγύτητα των δύο πολιτισμών μας, εγγύτητα η οποία χάνεται στο βάθος των αιώνων. Σηματοδοτεί όμως, πιστεύω, σε πολιτιστικό υπόβαθρο, την ιδιαίτερη σημασία αυτής της σχέσης”,
Στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις δύο χώρες και αναφέρθηκαν στους τομείς στους οποίους αυτή η συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί και να διευρυνθεί. Οι τομείς αυτοί περιλαμβάνουν την ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τον τουρισμό, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τη “δυνατότητα να γίνει η Ελλάδα κέντρο logistics”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος, που πρότεινε τη διεύρυνση της συνεργασίας και
Μιλώντας για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας, ο κ. Μητσοτάκης, αφού ανέφερε ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ναυπηγηθεί πάνω από 1.000 πλοία από Έλληνες πλοιοκτήτες αξίας άνω των 50 δισ. Δολαρίων πρόσθεσε: “Στην εφοδιαστική αλυσίδα των πλοίων είναι σημαντικό να δούμε Ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σε τροφοδοσία πλοίων και μπορούν να συνεργαστούν με Κινέζικα ναυπηγεία ώστε να ανοίξει και με αυτόν τον τρόπο αυτή η αγορά. Θα είναι win-win λύση για Έλληνες παραγωγούς, για τα Κινέζικα ναυπηγεία και για τους Έλληνες πλοιοκτήτες φυσικά, οι οποίοι θα εξακολουθούν να ναυπηγούν τα πλοία τους στην Κίνα”.
Στο κλείσιμο της συνάντησης οι δύο ηγέτες ανανέωσαν το ραντεβού τους στην Αθήνα και κατά την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 12 Νοεμβρίου. Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί επίσημα το Πεκίνο.
Συνάντηση και με τον πρόεδρο της Bank of China
Λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κίνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Bank of China, Liu Liange, η οποία ανοίγει εντός του Νοεμβρίου το πρώτο της υποκατάστημα στην Αθήνα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας.