Απόφαση με την οποία τίθεται πλέον σε εξέλιξη η διαδικασία μετάβασης εξουσίας και αλλαγής του καθεστώτος Δικαίου για τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, υποχρεώνοντας σε συνταξιοδότηση τους διορισμένους από το κράτος Μουφτήδες, γεγονός που δίνει τα ηνία της θρησκευτικής κοινότητας στους εκλεγμένους, ενώ παράλληλα επισφραγίζει και την κατάργηση του νόμου της Σαρίας, περνώντας την αρμοδιότητα επίλυσης διαφορών στα αστικά δικαστήρια.
Οι εξελίξεις αυτές είχαν δρομολογηθεί απ΄΄ο την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία πέρασε το νόμο ο οποίος μετασχηματίζει το καθεστώς και επαναπροσδιορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της μουσουλμανικής κοινότητας και δίνει τη δυνατότητα να τεθούν όρια στις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου στην περιοχή.
Η στιγμή όμως που επέλεξε το Συμβούλιο της Επικρατείας να εκδώσει την απόφαση εγείρει ερωτηματικά και προκαλεί ανησυχία, καθώς συμπίπτει με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας και την επέλαση των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο μηχανισμός της Άγκυρας εκμεταλλεύεται το κενό εξουσίας,-λόγω της μετάβασης και της αναδιάρθρωσης της ΕΥΠ- και τους φραγμένους διαύλους επικοινωνίας και διαβίβασης της πληροφορίας μεταξύ των περιφερειακών δομών και μηχανισμών και των κέντρων λήψης αποφάσεων, στην Ελλάδα.
Σε αυτό το περιβάλλον, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση που υπερτροφοδοτείται από την Άγκυρα, η εκκίνηση της διαδικασίας μετάβασης της θρησκευτικής εξουσίας, που σε πρώτη φάση ενισχύει τον μηχανισμό του προξενείου, είναι πιθανό να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει.
Η απόφαση του ΣτΕ αναμένεται τώρα να προκαλέσει ευρείες ανακατατάξεις στη Θράκη, ενώ σε συνδυασμό με την ενίσχυση της παρουσίας των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών και την αδυναμία ελέγχου του ρυθμού και εύρους των εξελίξεων από την ΕΥΠ, αυξάνεται το πολιτικό, γεωπολιτικό και περιφερειακό ρίσκο στην περιοχή. Αν α σε αυτά προστεθεί η κλιμάκωση του γεωπολιτικού και γεωοικνομικού ανταγωνισμού NATO-Ρωσίας που αντικατοπτρίζεται στην επαναλειτουργία του ρωσικού προξενείου στην Αλεξανδρούπολη και την εκχώρηση μέρους του λιμανιού στις ΗΠΑ, τότε η εικόνα που δημιουργείται με την υπερανάπτυξη και αυτονόμηση της Τουρκίας, είναι τουλάχιστον ανησυχητική.
Διαβάστε επίσης: Κίνδυνος εκρήξεων στην Ελλάδα από τη δράση «κατασκόπων»
Διπλωματικά, πάντως, ο χρονισμός της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας φαίνεται να εντάσσεται σε ευρύτερο πακέτο μέτρων παρασκηνιακής διπλωματίας με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με την Άγκυρα. Σε κάθε περίπτωση όμως το timing είναι προβληματικό και τα μηνύματα που στέλνει αναμένεται να τροφοδοτήσουν την τουρκική βουλιμία.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 2100 και 2101/2019 αποφάσεις της έκρινε ότι οι διατάξεις του νόμου 4559/2018 περί της αυτοδίκαιης εξόδου από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους αποτελούν αντικειμενική ρύθμιση που αφορά τους μουφτήδες και τοποτηρητές μουφτήδες.
Παράλληλα, αναφέρει η Ολομέλεια του ΣτΕ, ότι το όριο εξόδου από την υπηρεσία που τίθεται από την νομοθεσία «εντάσσεται στο γενικό καθεστώς αποχωρήσεως από την υπηρεσία με τη συμπλήρωση ορισμένου ορίου ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων και λειτουργών και αντιστοιχεί, άλλωστε, προς το κατ’ άρθρο 88 παράγραφος 5 του Συντάγματος όριο ηλικίας υπηρεσίας των δικαστικών λειτουργών και δη των ανωτάτων».