Πολύπλευρες επιπτώσεις και κινδύνους αποδεικνύεται ότι παράγει το veto στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ, με τον Ζόραν Ζάεφ να ανακοινώνει και επισήμως το “πάγωμα” της διαδικασίας υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς όπως δηλώνει στο Euronews, η εφαρμογή της συνδέεται με το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων με την ΕΕ.
Οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ κάνουν αίσθηση, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αν και δεν αποτελούν είδηση, καθώς η σύνδεση η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν το κλειδί για την ευρωατλαντική πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, συνεπώς η πολιτική και τεχνική σύνδεσή τους ήταν γνωστή και αναπόφευκτη.
Ο Ζόραν Ζάεφ είναι πλέον αναγκασμένος να αποστασιοποιηθεί από την ΕΕ, καθώς διεκδικεί την πολιτική του επιβίωση απέναντι σε μια αντιπολίτευση που τρέφεται και επενδύει στο γαλλικό veto και ασκεί κριτική για ευρωπαϊκή ανεπάρκεια, αναποφασιστικότητα και αφερέγγυα.
Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία γεμίζει το κενό εξουσίας στα Βαλκάνια
Μιλώντας στην απεσταλμένη του euronews στα Σκόπια Έφη Κουτσοκώστα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξήγησε ότι συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του. Όπως είπε, φυσικά η Βόρεια Μακεδονία δεν περιμένει άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα «ναι» από τους «28» θα αποτελούσε το κίνητρο, ώστε και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία να συνεχίσουν στον σωστό δρόμο.
«Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της εφαρμογής της Συμφωνίας και του ανοίγματος και κλεισίματος των κεφαλαίων ένταξης. Ειδικά για την εσωτερική χρήση σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχει σύνδεση, διότι οι Έλληνες φίλοι μας το δέχθηκαν πως μπορούμε να τα καταφέρουμε λόγω του μέλλοντος που έχει η Βόρεια Μακεδονία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και στο πλαίσιο αυτό, δεν υπάρχει δυνατότητα υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μέρος της θα παγώσει, διότι δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της. Θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε κάποιες διατάξεις, όμως τα δύο συνδέονται μεταξύ τους, διότι η διαδικασία εναλλαγής των κεφαλαίων σημαίνει ότι θα παραδώσουμε την εθνική μας κυριαρχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση»,
δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Διαβάστε επίσης: Βαλκάνια: Κάντο όπως ο Τραμπ!
Ωστόσο το μείζον πρόβλημα που άπαντες αναγνωρίζουν αν και δεν παραδέχονται είναι ότι η υπαναχώρηση της Ευρώπης ανοίγει την πόρτα σε άλλους παράγοντες να αναπτύξουν ή να εντείνουν τη δραστηριότητά τους στην περιοχή και με δεδομένη τη μακρά οικονομική υπανάπτυξη και την κοινωνική καχεξία που βιώνουν τα Βαλκάνια, τα ποδηγετήσουν σε άλλα μονοπάτια, υπονομεύοντας τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην περιοχή δραστηριοποιείται έντονη η Ρωσία, παρουσία μέσω των θρησκευτικών μειονοτήτων και επενδύσεων έχει αναπτύξει η Τουρκία, ενώ έντονο ενδιαφέρον επιδεικνύει η Κίνα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “one belt one road” και της πρωτοβουλίας 17+1.
Με τις ΗΠΑ σε αναδίπλωση και την Ευρώπη σε κρίση, τα Δυτικά Βαλκάνια θα αποτελέσουν πεδίο εκδήλωσης γεωοικονομικού επεκτατισμού και γεωπολιτικού αναθεωρητισμού. Η αναζωπύρωση εθνικισμών, θρησκευτικού φανατισμού και κοινωνικών αυτοματισμών θεωρείται βέβαιη, οι συνέπειες όμως απρόβλεπτες.
Υπ΄αυτό το πρίσμα η δήλωση του Ζόραν Ζάεφ στο Euronews ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή για τη χώρα του και εν γένει τα δυτικά Βαλκάνια, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες τόσο για την περιοχή όσο και για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, δεν είναι τυχαία, ούτε υπερβολική.
Όπως χαρακτηριστικά είπε,
«δεν υπάρχει εναλλακτική για εμάς και το γνωρίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν άλλες προσφορές που να μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτικές επιλογές. Διότι οι άλλες προσφορές, αν και υπάρχουν, δεν μας προσφέρουν δημοκρατία, κράτος δικαίου, ελευθερίες. Αν τα φώτα από τα άστρα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σβήσουν, τότε εδώ θα πέσει σκοτάδι. Και στο σκοτάδι θα χάσουμε τους εαυτούς μας. Διότι, αν υπάρξει θετικό έδαφος για ριζοσπαστικοποίηση, για την επάνοδο του εθνικισμού, αυτό θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά σε όλα τα Βαλκάνια. Κι όταν τα Βαλκάνια έχουν πρόβλημα, τότε η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα».
Αυτή η προσέγγιση όμως είναι προσωπική του Ζάεφ και ως εκ τούτου υποκειμενική, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση που τον οδήγησε σε εκλογές έχει άλλη ατζέντα.
Πλέον οι ελπίδες εναποτίθενται στην κροατική προεδρία, με τον πρωθυπουργό της χώρας να δηλώνει στο Euronews ότι θα αναλάβει κύκλο πρωτοβουλιών για να μεταπείσει τη Γαλλία και τους δορυφόρους τους, στο πλαίσιο της προεδρία της που ξεκινά την 1η Ιανουαρίου.
«Φιλοδοξούμε να μιλήσουμε σε όσους δεν πείστηκαν και να τους πούμε ότι είναι καλύτερο για τη σταθερότητα της περιοχής και για το ευρωπαϊκό μέλλον της γειτονιάς μας η διαδικασία αυτή να ξεκινήσει»,
επεσήμανε ο Αντρέι Πλένκοβιτς.