Ιδιαίτερο πολιτικό και έντονο σημειολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνάντηση του προέδρου της Κίνας Σι Ζινπίνγκ με τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου με την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καθώς έρχεται σε μια περίοδο αυξημένων και εντεινόμενων γεωοικονομικών εντάσεων και ενώ προετοιμάζεται η επίσκεψη του πρώτου στην Ελλάδα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με ανακοίνωση, έγινε δεκτός από τον Κινέζο πρόεδρο στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο, καταδεικνύοντας την ιδιάζουσα σημασία που απέδωσε ο Σι Ζινπίνγκ στη συνάντηση.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο Γιώργος Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, είπε στον Πρόεδρο Σι ότι αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η επίσκεψη του στην Ελλάδα, εντός του Νοεμβρίου, μια επίσκεψη σημαντική για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δυο χωρών.
Τόνισε επίσης τη σημασία της πολιτικής «ανοιχτών θυρών» από την πλευρά του Πεκίνου και την απαραίτητη συμβολή της Κίνας στην αντιμετώπιση κρίσιμων προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνεδρίου όπου διεθνείς πολιτικές προσωπικότητες, ακαδημαϊκοί και εμπειρογνώμονες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με Κινέζους ομολόγους τους για σημαντικά παγκόσμια ζητήματα που απαιτούν πολυμερή συνεργασία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα του εμπορικού «πολέμου» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αλλά και τον ρόλο της ΕΕ στην νέα γεωπολιτική κατάσταση.
Χρονικά, πάντως, η επίσκεψη συμπίπτει με τις αναφορές του Κώστα Καραμανλή για την αναξιοπιστία των ΗΠΑ, την αναποφασιστικότητα της ΕΕ και τις επικείμενες σοβαρές προκλήσεις και αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ελλάδα.
Πολιτικά, οι χρονικές συμπτώσεις αν εξεταστούν αποσυνδεδεμένα πρόκειται για τυχαία γεγονότα ελλιπούς πολιτικής βαρύτητας. Αν όμως τεθούν στο ευρύτερο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που προωθούσε ο Νίκος Κοτζιάς και της διαρκώς μεταβαλλόμενης συγκυρίας, που υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής, δημιουργούνται εντελώς διαφορετικέ συνάψεις και αποκωδικοποιούνται μηνύματα προς ΗΠΑ και ΕΕ με εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Σημειολογικά, η αναφορά στη δήλωση για την Ελλάδα και την κλιματική αλλαγή είναι ενδεικτικές του πλαισίου μέσα στο οποίο κινήθηκε η συζήτηση, ενώ με δεδομένη την εγγύτητα που παρακολουθούνται οι πρωτοβουλίες και κινήσεις του προέδρου της Κίνας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, είναι προφανές ότι η συνάντηση είχε μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που αποδίδονται.