Μετά την είσοδο των τουρκικών στρατευμάτων στη Βόρεια Συρία, η χώρα είναι πολιτικά πιο κατακερματισμένη από ποτέ, γεωπολιτικός χάρτης της χώρας αλλάζει ριζικά, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλεφθεί η κατάσταση που θα διαμορφωθεί, καθώς πολλά σενάρια και διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Το infographic δείχνει ποια μέρη της χώρας ελέγχονται από ποια ομάδα και βασίζεται στα δεδομένα του Liveuamap που αναλύονται από τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Στο βορρά υπάρχει μια λωρίδα πλάτους περίπου 30 χιλιομέτρων, την οποία η Τουρκία επιδιώκει να ελέγξει ως “ασφαλή ζώνη”. Τα μέρη στα οποία έχουν ήδη διεισδύσει τα τουρκικά στρατεύματα είναι χρωματισμένα μοβ. Οι κόκκινες περιοχές καταλήφθηκαν πρόσφατα από συριακές-ρωσικές δυνάμεις, δείχνοντας πως ο Assad αποκτά πλέον επιρροή στην περιοχή.
Η πλειοψηφία της προγραμματισμένης τουρκικής “ζώνης ασφαλείας” εξακολουθεί να ελέγχεται από κουρδικές πολιτοφυλακές (κίτρινες περιοχές στο χάρτη). Η ίδια η Τουρκία περιγράφει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη Συρία ως “Άνοιξη Ειρήνης” και επιχειρεί να τη νομιμοποιήσει ως αυτοάμυνα ενάντια σε μια τρομοκρατική απειλή: η Άγκυρα θεωρεί τις κουρδικές δυνάμεις ως παραφυάδες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος PKK. Το κόμμα αυτό αγωνίζεται στην Τουρκία για την πολιτική αυτονομία των κουρδικών κατοικημένων περιοχών και θεωρείται από την Τουρκία, την ΕΕ, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση.
Βέβαια, η Τουρκία δεν είναι η μόνη δύναμη που παίζει ενεργό ρόλο στη Συρία, ενώ οι αντιπαραθέσεις ακόμα και μεταξύ φίλιων ομάδων είναι συχνές στην περιοχή. Εκτός από τις εμφανείς δυνάμεις, ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, στην περιοχή αναπτύσσουν δραστηριότητα το Ιράκ, το Ιράν, το Ισραήλ, ο Λίβανος και η Σαουδική Αραβία, καθιστώντας το πεδίο απόλυτα εύφλεκτο και τις εξελίξεις εν πολλοίς απρόβλεπτες.
Για παράδειγμα, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Βόρεια Συρία, απόφαση που έχει ήδη αλλάξει τρεις φορές, με τον Τραμπ να μιλάει για ανακατανομή στρατευμάτων εκτός της Βόρειας Συρίας, προκαλώντας την αντίδραση του Ιράκ, ενώ στη συνέχεια το Κογκρέσο αποφάσισε την επαναπαποστολή βαρέων οχημάτων για την προστασία των διυλιστηρίων και εγκαταστάσεων εξόρυξης πετρελαίου.