Τα σενάρια για συμφωνία Μόσχας-Άγκυρας για την αγορά και συμπαραγωγή του Su-354 από την Τουρκία επαναφέρει στο προσκήνιο η Daily Sabbah, ενώ τα αναπαράγουν μετ’ επιτάσεως τα ελληνικά media, διευκολύνοντας τη διαπραγματευτική τακτική του Ταγίπ Ερντογάν.
Η αλήθεια είναι ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται ιστορικά στο καλύτερο τους σημείο, ενώ η χημεία του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλάντιμιρ Πούτιν είναι επίσης πολύ καλή. Επίσης, η αρχή που έγινε με τους S-400 και η έλλειψη πολιτικής βούλησης στον Λευκό Οίκο για την επιβολή κυρώσεων τροφοδοτεί τον μαξιμαλισμό του Ταγίπ Ερντογάν.
Το σκηνικό αυτό εξυπηρετεί και η Ρωσία, η οποία θέλει να χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως case study για την προώθηση του νέου μοντέλου ανάμειξης των σφαιρών επιρροής και ad hoc συμμαχιών, επιδεικνύοντας σε άλλες χώρες του νατοϊκού μπλοκ ότι οι business με τη Ρωσία δεν συνεπάγονται σύγκρουση με τις ΗΠΑ.
Ωστόσο, η προοπτική απόκτησης από την Τουρκία 36 ρωσικών μαχητικών Su-35, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah και αναπαράγουν τα ελληνικά media, αποτελεί απόφαση που απέχει ακόμα πολύ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η Άγκυρα και η Μόσχα ενδέχεται επίσης να καταλήξουν σε συμφωνία βάσει της οποίας μερικά ανταλλακτικά των αεροσκαφών να κατασκευάζονται στην Τουρκία
Παρά το καλοστημένο δημοσίευμα, η απόκτηση Su-35 από την Τουρκία δεν εξυπηρετεί ουσιωδώς την πολεμική αεροπορία της χώρας, καθώς πρόκειται για μαχητικό τέταρτης γενιάς και το F-35 που συνεχίζει να διεκδικεί είναι πέμπτης. Επίσης, πρόκειται για ρωσικό μαχητικό, που η Τουρκία δεν διαθέτει καθόλου και η εισδοχή στο οπλοστάσιο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας απαιτεί νέες εγκαταστάσεις, επανεκπαίδευση των πιλότων, πεδίο που αντιμετωπίζει έλλειμμα, και περιορισμένη διαλειτουργικότητα με τα υπόλοιπα συστήματα. Όλα αυτά θα ανάγκαζαν την άγκυρα σε εκ βάθρων επανασχεδιασμό της αμυντικής και επιθετικής διάρθρωσής της, δημιουργώντας κενά και προβλήματα και θέτοντας πραγματικά σε κίνδυνο το ρόλο της χώρας μέσα στο NATO, καθώς το περιθώριο συνεργασίας με τις υπόλοιπες χώρες θα περιορίζονταν de facto.