Με την πρόταση της Γερμανίας για την εγκατάσταση Κυανόκρανων στη Συρία συνεχίζεται στο πλαίσιο του NATO το διεθνές σκάκι με επίκεντρο τη Συρία και στόχο τον καθορισμό σφαιρών επιρροής στη Μέση Ανατολή καθώς και τον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς την ΕΕ.
Η Γερμανική πρόταση που κατέθεσε η υπουργός Άμυνας Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, πρέπει να υπερβεί πολλά προβλήματα για να υλοποιηθεί και συνεπώς κάτι τέτοιο θα αργήσει. Ως εκ τούτου αντικειμενικό διπλωματικός στόχος είναι να αναγκάσει τη Μόσχα να μπει σε διαπραγματεύσεις για τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία με την ΕΕ και να συμβάλλει ενεργητικά στην ουσιαστική χαλιναγώγηση της Συρίας.
Αρκετά κράτη-μέλη της Συμμαχίας εμφανίζονταν επιφυλακτικά έναντι της γερμανικής πρότασης, καθώς Ρωσία και Τουρκία έχουν ήδη αναλάβει ντε φάκτο τον έλεγχο της βόρειας Συρίας με τα στρατεύματά τους που βρίσκονται εκεί, βάσει της συμφωνίας Πούτιν – Ερντογάν. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ επέμεινε χθες ότι «είναι σημαντικό η διεθνής δράση για την επίλυση της (συριακής) κρίσης να μην περιοριστεί στην Τουρκία και στη Ρωσία».
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε συγκρατημένα θετικός έναντι της γερμανικής ιδέας, ενώ η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Κέι Χάτσισον την καλωσόρισε μεν, διευκρίνισε όμως ότι η χώρα της δεν σκέφτεται να στείλει στρατεύματα στην περιοχή. Αρνητική στάση κράτησε το Κρεμλίνο, υποστηρίζοντας ότι δεν βλέπει την ανάγκη διεθνούς παρέμβασης, μετά την κατάπαυση του πυρός που επετεύχθη βάσει της συμφωνίας Πούτιν – Ερντογάν.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καυτηρίασε την αδυναμία του ΝΑΤΟ να αντιδράσει στην «τρελή», όπως τη χαρακτήρισε, εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, προσθέτοντας ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει η Ευρώπη να φέρεται ως ελάσσων εταίρος της Αμερικής στη Μέση Ανατολή.
Οι ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί καθιστούν πιο ρεαλιστικό το σενάριο της αποστολής παρατηρητών του ΟΗΕ ή NATO στην περιοχή και σε δεύτερη φάση τη δημιουργία και συλλειτουργία δομών διαχείρισης προσφυγικών ροών και αναγνώρισης απειλών.