if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Αναβάθμιση περιμένουν όλοι, ποιά σημεία της έκθεσης θα κρίνουν το… στοίχημα

Standard and Poors, S&P

Τον περιορισμό των εγγενών κινδύνων και η ισχυροποίηση της προοπτικής ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος αναμένεται να επικαλεστεί η S&P στην έκθεσή που δημοσιευθεί -εκτός δραματικού απροόπτου- σήμερα το βράδυ, ως βασικούς λόγους για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι εξωτερικοί κίνδυνοι επιμένουν και ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας κοντά στην επενδυτική βαθμίδα και τα πρόσθετα μέτρα τόνωσης της ΕΚΤ θα συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό του αντικτύπου από το φαινόμενο της συντονισμένης παγκόσμιας επιβράδυνσης.

Η Citi σε ημερήσιο σχόλιό της αναφέρεται επίσης στους θετικούς παράγοντες που οδηγούν την αναβάθμιση, ξεχωρίζοντας τις θετικές εξελίξεις στην κατανάλωση, σε συνδυασμό με την κατάργηση των capital controls, και μια σχετική χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, ως πυλώνες για την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης. Επιπλέον, οι μηχανισμοί μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με κυβερνητική χρηματοδότηση θα συμβάλλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος ρευστότητας και θα ενισχύσουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου από την πλευρά των τραπεζών.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Η Citi υπογραμμίζει ότι η ανταγωνιστικότητα έχει βελτιωθεί λιγότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι οι εγχώριες αποταμιεύσεις εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της οικονομίας, αφού οι πραγματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 65% από το 2007. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζει παράγοντα – κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξη την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών.

Μέχρι στιγμής η Citi διατηρεί την πρόβλεψη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 1,7% το 2019 και στο 1,9% το 2020. Στο 1,8% το 2019 και στο 2,3-2,5% το 2020 τοποθετεί τον πήχη το ΙΟΒΕ. Ανάπτυξη 1,7% «βλέπει» για το 2019 το ΚΕΠΕ.

Οι προβλέψεις όλων είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές του προϋπολογισμού που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος μπορεί να έχει γίνει δεκτός επί της αρχής από την Κομισιόν, χρειάζεται ωστόσο σημαντικές παρεμβάσεις για να καταστεί και… ρεαλιστικός.

Τούτων δοθέντων, ενδιαφέρον θα έχουν οι παραδοχές που θα κάνει στην έκθεσή της η S&P για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τον αντίκτυπο των μέτρων που έχει έως τώρα λάβει η κυβέρνηση.

Κρίσιμες θα είναι και οι αναφορές στις τράπεζες οι πρόσφατες πιέσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη μείωση των χρεώσεων στις αναλήψεις μπορεί να αποτελέσουν ισχυρό πλήγμα στην προοπτική κερδοφορίας και τροχοπέδη στη βελτίωση των ποιοτικών δεικτών και της αποδοτικότητας του management.

Οίκος Αξιολόγηση Προοπτική Ημ/νια
DBRS BB (low) stable May 03 2019
Moody’s B1 stable Mar 01 2019
Fitch BB- stable Aug 10 2018
S&P B+ positive Jul 20 2018
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version