Συνεχίζεται και σε δικαστικό, εκτός από το Κοινοβουλευτικό, επίπεδο η διερεύνηση της υπόθεσης Novartis και των spin-off υποθέσεων που απορρέουν από αυτή, με το συμβούλιο εφετών να απορρίπτει την αίτηση εξαίρεσης κατά της Εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη που είχε καταθέσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για την άσκηση ποινικής δίωξης,
Ενδεχόμενη αποδοχή του αιτήματος του Ανδρέα Λοβέρδου θα οδηγούσε σε μεγάλη καθυστέρηση της υπόθεσης, καθώς θα αναλάμβανε νέος, που θα έπρεπε να ενημερωθεί για την υπόθεση, με ότι αυτό συνεπάγεται σε μια τόσο σύνθετη δικογραφία.
Δεν είναι ωστόσο σαφές αν υπάρχει δυνατότητα άσκησης αναίρεσης επί του βουλεύματος από άλλο εισαγγελικό λειτουργό ή κλιμάκωσης του αιτήματος στον Άρειο Πάγο για τυπικούς ή ουσιαστικούς λόγους, όπως επίσης δεν έχουν γνωστοποιηθεί ακόμα οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί η νομική ομάδα του πρώην υπουργού.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ζητήσει την άρση της βουλευτικής ασυλίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τους “σκευωρούς”, όπως είχε χαρακτηριστικά δηλώσει.
Η απόρριψη του αιτήματος
Ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε ζητήσει να εξαιρεθεί η κα Τουλουπάκη με το σκεπτικό ότι ήταν συμμέτοχος στα αδικήματα που φέρεται να έχει τελέσει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελοπουλος. Ωστόσο το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών υιοθετώντας την απορριπτική πρόταση της εισαγγελέως απέρριψε το αίτημα Λοβέρδου.
Η εισαγγελέας στην εισήγησή της προς το Συμβούλιο ανέφερε ότι δεν συντρέχουν λόγοι μεροληψίας στο πρόσωπο της Ελένης Τουλουπάκη και για το λόγο αυτό μπορεί να συνεχίσει το εισαγγελικό της έργο.