Θολά σημεία, αβεβαιότητες και ρίσκα αποκαλύπτει η πρώτη φάση της εφαρμογής της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ο Βλάντιιρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι για τη Συρία, καθώς οι Κούρδοι δεν ήταν ενήμεροι, δεν διαβουλεύτηκαν, με καμία από τις δύο πλευρές, όπως είχε συμβεί με τις ΗΠΑ, ενώ φαίνεται ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ στηρίζει την διατήρηση των θέσεών τους,
Αν και ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε χθες, μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του τον Μπασάρ αλ Άσαντ για την τελική λύση, εν τούτοις ο Άσαντ δεν έχει αλλάξει την τελευταία δημόσια στάση του κατά της Τουρκία και υπέρ των Κούρδων της Βόρειας Συρίας, γεγονός που δρα ανασταλτικά στην εκτέλεση της συμφωνίας.
Έτσι, ακόμα και αν ο Άσαντ συμφώνησε στους γενικούς άξονες και υπό την προϋπόθεση των ρωσικών εγγυήσεων και ενεργής συμμετοχής των δικών του στρατευμάτων στην εποπτεία της Ζώνης Ασφαλείας, στην πραγματικότητα δεν φαίνεται διατεθειμένος να υπαναχωρήσει έναντι του Ερντογάν δημοσίως, γεγονός που προκαλεί τουλάχιστον σύγχυση και σίγουρα δυσχεραίνει τη διαδικασία εφαρμογής της νέας συμφωνίας.
Αντιμετωπίζοντας αυτά τα προβλήματα, η Ρωσία αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο θέλοντας να ρίξει το ειδικό της βάρος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για το λόγο αυτό απηύθυνε προειδοποίηση στους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τονίζοντας ότι θα βρεθούν εν μέσω νέων συγκρούσεων με τις τουρκικές δυνάμεις, αν δεν συμμορφωθούν στη ρωσοτουρκική συμφωνία που προβλέπει την αποχώρησή τους από την περιοχή στην οποία η Αγκυρα θέλει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας».
Η προειδοποίηση της Μόσχας έγινε λίγη ώρα προτού δυνάμεις ασφαλείας από τη Ρωσία και τη Συρία επρόκειτο να ξεκινήσουν να επιβλέπουν την απομάκρυνση των μαχητών των YPG και των όπλων τους τουλάχιστον 30 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της Συρίας, βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ηδη αυτοκινητοπομπή της ρωσικής στρατονομίας έχει περάσει τον ποταμό Ευφράτη στη Συρία και κατευθύνεται προς το Κομπάνι, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.
Μια πλήρης απομάκρυνση των μονάδων του YPG αποτελεί αδιαμφισβήτητη νίκη για τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στη βορειοανατολική Συρία στις 9 Οκτωβρίου με στόχο την εκδίωξη της κουρδικής πολιτοφυλακής από τη μεθόριο μεταξύ Τουρκίας – Συρίας, προκειμένου να δημιουργήσει εκεί μια «ζώνη ασφαλείας».
Η συμφωνία υπογραμμίζει τον κυρίαρχο ρόλο που διαδραματίζει και ο Πούτιν στη Συρία και επισφραγίζει την επιστροφή του συμμάχου του, του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, καθώς επετράπη η ανάπτυξη Σύρων συνοριοφυλάκων στην περιοχή από σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
Εξι ημέρες αργότερα, τουρκικές και ρωσικές δυνάμεις θα αρχίσουν να περιπολούν από κοινού μια λωρίδα γης 10 χιλιομέτρων στη βορειοανατολική Συρία, όπου επί χρόνια ήταν ανεπτυγμένες οι αμερικανικές δυνάμεις μαζί με τους Κούρδους συμμάχους τους.
Η Τουρκία τόνισε μάλιστα ότι βασίζεται στη Ρωσία για την εφαρμογή της συμφωνίας, διότι «δεν έχει πλήρη εμπιστοσύνη» στο καθεστώς της Δαμασκού.
Ρωσική προειδοποίηση
Κοινή τουρκορωσική ανακοίνωση που εξεδόθη έπειτα από έξι ώρες συζητήσεων μεταξύ του Ερντογάν και του Πούτιν ανέφερε τη δημιουργία «ενός κοινού μηχανισμού ελέγχου και επιβεβαίωσης» ο οποίος θα παρακολουθεί την εφαρμογή της συμφωνίας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ήταν πιο ξεκάθαρος: Αν οι κουρδικές δυνάμεις δεν αποσυρθούν, τότε οι Σύροι συνοριοφύλακες και η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα πρέπει να υποχωρήσουν και οι εναπομείναντες κουρδικοί σχηματισμοί θα βρεθούν υπό το βάρος του τουρκικού στρατού», τόνισε.
Επικρίνοντας την Ουάσιγκτον, ο Πεσκόφ κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ ήταν ο στενότερος σύμμαχος των Κούρδων μαχητών, όμως τώρα τους πρόδωσαν. «Τώρα (οι Αμερικάνοι) προτιμούν να αφήσουν τους Κούρδους στα σύνορα και σχεδόν να τους αναγκάσουν να πολεμήσουν εναντίον των Τούρκων», επεσήμανε.
Εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ δήλωσε ότι η συριακή κυβέρνηση θα πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, μετέδωσε το πρακτορείο RIA. Πρόσθεσε δε ότι η Μόσχα ελπίζει επίσης ότι οι Κούρδοι θα δώσουν εγγυήσεις ότι θα αποσυρθούν από τη μεθοριακή περιοχή. «Φυσικά ελπίζουμε να λάβουμε εγγυήσεις. Έχουμε έρθει σε επαφή μαζί τους», εξήγησε.
Οι YPG δεν έχουν ακόμη απαντήσει στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Ρωσία και Τουρκία στο Σότσι.