Πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της πλήρους αποσόβησης της κρίσης στο Χονγκ Κονγκ αναλαμβάνουν από την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη, καθώς η πίεση από το Πεκίνο έχει κλιμακωθεί, με νέες φήμες στα διεθνή media να αναφέρουν περί σχεδίου καρατόμησης της πρωθυπουργού της ημιαυτόνομης περιοχής, Κάρι Λαμ.
Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι εντάσσεται και η απελευθέρωση του ανθρώπου που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα των διαδηλώσεων, καθώς είχε συλληφθεί ως βασικός ύποπτος για τη δολοφόνησε την σύντροφό του, αλλά ελλείψει συνθηκών έκδοσης δεν μπορούσε να μεταφερθεί στην Ταϊβάν όπου και κατηγορείται, αλλά κρατήθηκε για 19 μήνες στο Χονγκ Κονγκ με κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.
Ο Τσαν Τονγκ-Κάι, βασικός ύποπτος για το φόνο της συντρόφου του, ζήτησε δημοσίως, έξω από τη φυλακή, συγνώμη από τους γονείς της δολοφονηθείσας, παραδεχόμενος εμμέσως την πράξη του και δήλωσε ότι θα παραδοθεί στις αρχές της Ταϊβάν.
Η σύλληψή του οδήγησε στη σύνταξη νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων για εγκλήματα στο Πεκίνο και την Ταϊβάν, προκαλώντας την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Παράλληλα, το Κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ απέσυρε επισήμως το νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων που παρέμενε στις υπηρεσίες του, αν και η πρωθυπουργός Κάρι Λαμ είχε δήλωσε κατ’ επανάληψη ότι ήταν “νεκρό”.
Ίσως όμως όλα αυτά αποδειχθούν πολύ λίγα, πολύ αργά, καθώς οι διαδηλωτές πλέον ζητούν την παραίτηση της Κάρι Λαμ και τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την αστυνομική βία. Παράλληλα, οι διαδηλωτές ζητούν και αμνήστευση για ότι συνέβη στις διαδηλώσεις, με την πρωθυπουργό να απαντά ότι αυτά τα ζητήματα υπερβαίνουν τις δικές της δυνατότητες.
Υπ αυτό το πρίσμα, οι φήμες και διαρροές για επικείμενη καρατόμησή από το Πεκίνο εξυπηρετούν διττό στόχο, αφενός πιέζεται η ίδια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης και αφετέρου “δοκιμάζουν τα νερά”, ως προς την υποδοχή που θα τύγχανε η απομάκρυνσή της από το αξίωμα.
Σύμφωνα μάλιστα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι «Financial Times», η αντικατάσταση της Κάρι Λαμ προγραμματίζεται για το νέο έτος.
Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για τις βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων τεσσάρων μηνών, οι οποίες πηγάζουν κυρίως από τον φόβο ότι το Πεκίνο περιορίζει τις ελευθερίες, στο πλαίσιο της αρχής «μία χωρα δύο συστήματα», η οποία κατοχυρώθηκε όταν η Βρετανία παρέδωσε το Χονγκ Κονγκ πίσω στην Κίνα 1997.
Η είδηση της αντικατάστασης της Κάρι Λαμ κυκλοφόρησε μετά την απελευθέρωση του άνδρα, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της έγκυου συντρόφου του και η υπόθεσή του υπήρξε η αφορμή για το επίμαχο νομοσχέδιο που προέβλεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, το οποίο προκάλεσε το κύμα των αντιδράσεων στο Κονγκ Κονγκ.