Ακόμα και τα εξοπλιστικά τέθηκαν στη συνάντηση του Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν στο Σότσι της Ρωσίας, σύμφωνα με δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων που επικαλείται το Sputnik, καταδεικνύοντας ότι οι δύο ηγέτες έχουν διευρύνει την ατζέντα.
Επίσης, οι δηλώσεις και διαρροές σε αυτή τη φάση και ενώ η συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας διαρκεί πάνω από δύο ώρες, αποτελούν μήνυμα προς την ΕΕ και την Ουάσιγκτον τόσο για τη στάση της Τουρκίας, όσο και για τη στρατηγική της Ρωσίας.
Όπερ σημαίνει ότι οι δηλώσεις του επικεφαλής της Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας για τους S-400 και το ενδεχόμενο απόκτησης ρώσικων μαχητικών, αποτελούν σαφή ένδειξη του επιπέδου της αμυντικής συνεργασίας και απόδειξης εδραίωσης του νέου status quo.
Ειδικότερα, ο ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας δήλωσε ότι:
«Σε εξέλιξη το ζήτημα της περαιτέρω προμήθειας των S-400 από την Τουρκία»
ενώ συνεχίζοντας ξεκαθάρισε ότι εκτός ατζέντας παραμένει το ενδεχόμενο αγοράς ρωσικών μαχητικών από την Τουρκία
“Πούτιν και Ερντογάν δεν συζήτησαν για την πιθανή αγορά ρωσικών μαχητικών από την Τουρκία”,
Συνεπώς, φαίνεται ότι Ρωσία και Τουρκία θα περιορίσουν τη συνεργασία τους στα αντιαεροπορικά, για την ώρα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, να επανέλθει η Τουρκία στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών F-35. Βέβαια, για τους γνωρίζοντες, πέρα από τις δημόσιες απειλές και διαρροές, η προοπτική αγοράς ρωσικών μαχητικών από την Τουρκία θεωρούνταν πάντα μη ρεαλιστική, λόγω των επιπλοκών που θα είχε για την πολεμική της αεροπορία και του συνεπακόλουθου κόστους αλλαγής υποδομών και μετεκπαίδευσης του προσωπικού. Παράλληλα, όμως η ανάδειξη του ζητήματος εμβάθυνσης της συνεργασίας στους S-400 αποτελεί ένδειξη ισχυρής πολιτικής βούλησης καθιστώντας την κατάσταση μη αναστρέψιμη.
Συνεπώς, η νέα βάση διαπραγμάτευσης στον αμυντικό τομέα μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκία περιλαμβάνει την ενεργοποίηση των S-400, κόντρα στην πρόταση της Ουάσιγκτον για τον σιωπηρό υποβιβασμό τους.