Σε μακρά προεκλογική περίοδο 6 μηνών εισέρχεται η Βόρεια Μακεδονία, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί σε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας συμφώνησαν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μεν αλλά για γοα τις 12 Απριλίου δε, ενώ στην περίοδο που μεσολαβεί τα ηνία της χώρας θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
Στην κυβέρνηση αυτή θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.
Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανάφερε ότι στη σύσκεψη αυτή
“ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας”.
Το Σάββατο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την άρνηση των Ευρωπαίων να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Επίσης, στον πάγο αναμένεται να μπει και η διαδικασία συμμόρφωσης με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία εκτιμάται ότι θα βρεθεί και στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης.
Οι εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία έρχονται μετά το γαλλικό μπλόκο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και εν μέσω πολιτικών και επιχειρηματικών σκανδάλων, συγκυρία που αποδυναμώνει τους Σοσιαλδημοκράτς του Ζόραν Ζάεφ και και ενισχύει το εθνικιστικό κόμμα του φυγά πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφκσι, ο οποίος έχει λάβει πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, ενώ επικεφαλής του VMRO-DPMNE είναι ο Κριστιάν Μιτσκότσκι.
Το VMRO-DPMNE συνεχίζει να έχει φιλορωσική στάση, έναντι του PD του Ζάεφ που είναι σαφώς φιλοδυτικό. με τις ξένες δυνάμεις να παίζουν παραδοσιακά και ιδιαίτερα τώρα καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην χώρα και γενικότερα στα Βαλκάνια.
Η έκβαση των εκλογών και το κλίμα που θα δημιουργηθεί κατά την προεκλογική περίοδο θα είναι ενδεικτικά της σφοδρότητας του γεωπολιτικού ανταγωνισμού NATO, ΕΕ με τη Ρωσία, ενώ ρόλο σε εξελίξεις έχει παραδοσιακά και η Τουρκία που εργαλειοποιεί τη μουσουλμανική μειονότητα. Ερωτηματικό παραμένει η στάση που θα κρατήσει η Αλβανία, που ελέγχει τη δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα στη χώρα, η συνεργασία των κομμάτων της οποίας απαιτείται μετεκλογικά για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Στις προηγούμενες εκλογές, τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας είχαν στηρίξει τον Ζόραν Ζάεφ αν και ήταν το VMRO-DPMNE που είχε κερδίσει το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές, ανατρέποντας έτσι το πολιτικό σκηνικό και ανοίγοντας το δρόμο για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την αναβίωση της ευρωατλαντικής προοπτικής, το ευρωπαϊκό τμήμα της οποίας διαψεύδεται τώρα, βαρύνοντας αρνητικά σε αυτό τον συσχετισμό δυνάμεων.