Σε φάση δημιουργίας κλίματος, δυναμικής συσπείρωσης και νέων πολιτικών συμφωνιών-συμβιβασμών, εισέρχονται εκ νέου τα κόμματα στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς μπορεί η ψήφιση της τροπολογίας το Σάββατο να καθυστερεί την ψήφιση της συμφωνίας για το Brexit αναγκάζοντας τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει παράταση από την ΕΕ, η όμως κατάθεση σειράς νομοσχεδίων στη Βουλή τα οποία ρυθμίζουν τις παραμέτρους της αποχώρησης, δημιουργεί νέο πολιτικό τοπίο και προοπτικές για όλες τις πλευρές.
Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να έχασε μια ακόμη κοινοβουλευτική μάχη, δεν έδωσε όμως την μητέρα των μαχών, αυτή δηλαδή για την ψήφιση ή καταψήφιση της συμφωνίας με την ΕΕ. Επίσης, η έναρξη της διαδικασίας ψήφισης των εφαρμοστικών νόμων του Brexit δίνει τη δυνατότητα κυρίως στον Μπόρις Τζόνσον να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, να δημιουργήσει ad hoc συμμαχίες και να αναζητήσει κοινό έδαφος με μεμονωμένους βουλευτές, ακόμα και πολιτικούς σχηματισμούς. Με τον τρόπο αυτό ο Μπόρις Τζόνσον έχει αρκετές ευκαιρίες να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και να τροποποιήσει την πολιτική συμμαχιών του στο εσωτερικό, πριν κατατεθεί εκ νέου προς ψήφιση η συμφωνία με την ΕΕ.
Υπ΄αυτό το πρίσμα, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ότι η κυβέρνηση διαθέτει τις απαιτούμενες ψήφους για να περάσει τη συμφωνία, ακόμη κι αν αποδειχθούν ανακριβείς ή ακόμα και ψευδείς, αποτελούν μοχλό πίεσης προς Τόρις, κυρίως, αλλά και ανεξάρτητους και Εργατικούς για την αναθεώρηση της στάσης τους και τη στήριξη της συμφωνίας στη Βουλή.
Μιλώντας στο BBC, o κ. Ράαμπ εξέφρασε την εκτίμηση πως
«φαίνεται να έχουμε πια τις απαιτούμενες ψήφους για να περάσουμε τη συμφωνία μας».
Απέφυγε να διευκρινίσει εάν υπάρχουν βουλευτές που έχουν διαβεβαιώσει για αλλαγή στάσης, αλλά θύμισε ότι η διαφορά με την οποία πέρασε η τροπολογία Λέτγουιν, με την οποία αναβλήθηκε η ψηφοφορία επί της συμφωνίας, ήταν σχετικά μικρή- 16 ψήφοι.
Επιπλέον υπογράμμισε ότι «πολλοί άνθρωποι στην Ε.Ε. είναι βαθύτατα ενοχλημένοι» με την προοπτική μίας περαιτέρω καθυστέρησης στην όλη διαδικασία και κάλεσε τους βουλευτές να «προχωρήσουν, ώστε να μπορέσει να κάνει το ίδιο και η χώρα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μάικλ Γκόουβ, που μιλώντας στο Sky News υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει «όλα τα μέσα και τις ικανότητες» να εγκαταλείψει την κοινότητα μέσα στον μήνα.
Η στρατηγική υποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον
Ο Μπόρις Τζόνσον υποχρεώθηκε το Σάββατο τη νύχτα, μετά την ψήφιση της τροπολογίας Λέτγουιν να στείλει επιστολή ζητώντας παράταση στην ΕΕ, αλλά αντί για μία ή έστω δύο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έστειλε τρεις επιστολές στις Βρυξέλλες, η βασική εκ των οποίων ανυπόγραφη, σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα ότι δεν υποκύπτει στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν παρανομεί κιόλας.
Οι Ευρωπαίοι δεν βιάζονται πάντως να δώσουναπάντηση στο απρόθυμο αίτημα του Τζόνσον για παράταση. Θέλουν να δουν πρώτα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη Βουλή αύριο, Δευτέρα και την Τρίτη, αλλά και εάν θα υπάρξουν αποφάσεις της Δικαιοσύνης που θα υποχρεώνουν τον Μπόρις Τζόνσον να βάλει νερό στο κρασί των σχεδίων του. Για την απάντηση απαιτείται ομοφωνία κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε αυτούς που έχουν κουραστεί και σε εκείνους που πιστεύουν ότι η τρίμηνη παράταση είναι προτιμότερη από τον κίνδυνο ενός no deal.