Η Κίνα μπορεί να κατέληξε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ, διαμορφώνοντας την προοπτική απεμπλοκής από τον εμπορικό πόλεμο, όμως κάτι τέτοιο απέχει ακόμα πολύ. Το αντίθετο ισχύει για τις επιπτώσεις της διένεξης, τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ καθώς και τον υπόλοιπο κόσμο.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αυτή της Κίνας, ήταν από καιρό σε διαδικασία επιβράδυνσης, τάση που επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη, εξαιτίας του μεγέθους της.
Το τρίτο τρίμηνο του 2019, όμως η κατάσταση που διαμορφώθηκε δεν αφήνει αμφιβολίες, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας αυξήθηκε κατά 6%, ανάπτυξη που για τις περισσότερες δυτικές οικονομίες είναι τεράστια, για την Κίνα όμως αποτελεί τη χαμηλότερη των τελευταίων 27 ετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο τρίμηνο ο ρυθμός επέκτασης του ΑΕΠ ήταν 6,2%, σε ετήσια βάση, όπερ σημαίνει ότι η επιβράδυνση είναι αισθητή.
Η ελλιπής εγχώρια ζήτηση που συνδυάστηκε με τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις εξαγωγές συνέβαλε στην επιβράδυνση, εντείνοντας την αποθέρμανση που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια.
Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη κινήτρων ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων γιουάν (193 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την ενίσχυση της οικονομίας. Η οικονομία της Κίνας παρακολουθείται στενά διεθνώς, καθώς πολλές διεθνείς εταιρίες θεωρούν ότι αποτελεί βασική αγορά.