Η εξίσωση της Βουλής των Κοινοτήτων στη Μεγάλη Βρετανία για την ψήφιση της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ για την ομαλή αποχώρηση της Βρετανίας είναι δυσεπίλυτη, ανεξαρτήτως όμως αποτελέσματος η επόμενη κίνηση θεωρείται σχεδόν βέβαιη και είναι η προκήρυξη εκλογών.
Έτσι, η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή είναι κυριολεκτικά το “hail Mary” του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναμένεται κερδίσει ή χάσει να προσφύγει σε εκλογές σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιήσει την κατάσταση, να εκμεταλλευτεί την ανανεωμένη δυναμική υπέρ του Brexit που καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και να χρεώσει τους Εργατικούς με προσπάθεια ακύρωσης του Δημοψηφίσματος.
Ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί τη συμφωνία του Τζόνσον χειρότερη από αυτή που είχε προσκομίσει η Τερέζα Μέι και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να την ψηφίσει. Πολιτικά, βέβαια, ο Κόρμπιν αν και καταφέρνει έτσι να εκφράσει εσωκομματική αντιπολίτευση κινδυνεύει να χάσει τους πλέον αριστερούς των Εργατικών, οι οποίοι έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι στόχος του κόμματος είναι να ανατραπεί το Δημοψήφισμα.
Στρατηγικά, ο Κόρμπιν γνωρίζει ότι ο Τζόνσον σκοπεύει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και ως εκ τούτου δεν θέλει σε καμία περίπτωση να του δώσει και τη νίκη στη Βουλή έτσι ώστε να φανεί αποτελεσματικός και θριαμβευτής έναντι της εικόνας του εκκεντρικού και απερίσκεπτου ηγέτη που έχει μέχρι τώρα.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι στη ουσία η συμφωνία αποχώρησης με την ΕΕ αποτελεί συμφωνία παραμονής για έναν ακόμη χρόνο στην ενιαία αγορά με στόχο να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος για μια νέα συμφωνία ώστε να μην υπάρξουν δασμοί.
Η στάση της ΕΕ παραμένει κλειδί για τη συνέχεια, καθώς μέχρι στιγμής οι ηγέτες στηρίζουν την προσπάθεια του Τζόνσον να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή, λέγοντας ότι δεν θα δώσουν νέα παράταση στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο από τις έως τώρα εξελίξεις φαίνεται ότι όταν φτάνει η ώρα η ΕΕ κάνει πάντα έναν ακόμα γύρο διαπραγματεύσεων. Ήδη ο Γάλλος πρόεδρος Εμμάνουελ Μακρόν έχει ξεκαθαρίσει ότι παράταση θα δοθεί μόνο στο ενδεχόμενο πολιτικών ανακατατάξεων στη Μεγάλη Βρετανία, σενάριο που είναι αναπόδραστο σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας από τη Βουλή, καθώς ο Τζόνσον έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ζητήσει παράταση, όπως επιβάλλει ο νόμος που πέρασε η Βουλή, που πρακτικά συνεπάγεται ότι θα αναγκαστεί σε παραίτηση ή θα κατατεθεί ψήφος δυσπιστίας εις βάρος του.
Τα πιθανά σενάρια συνοψίζονται στο παρακάτω infographic
Οι ισορροπίες στη Βουλή
Οι παράμετροι που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα είναι, πρώτα και κύρια, το αν θα μεταστραφεί το βορειοϊρλανδικό DUP, και δεύτερον, το αν οι αντάρτες των Εργατικών που θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία θα είναι πάνω ή κάτω από δέκα. Ως προς τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, υπήρχε αισιοδοξία ότι ακόμη και αυτοί που καταψήφισαν τρεις φορές τη συμφωνία αποχώρησης που είχε φέρει η προηγούμενη πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, θα συνταχθούν πίσω από την πρόταση του Τζόνσον. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές ζητούσαν χθες διαβεβαιώσεις από τον Τζόνσον ότι, σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην Ε.Ε. και στη Βρετανία έως το τέλος του 2020, η Βρετανία θα υιοθετήσει τους όρους εμπορίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα εγκαταλείψει την κοινή αγορά. (Το 2020 θεωρείται ορόσημο γιατί, αν η Βρετανία εξέλθει από την Ε.Ε. συντεταγμένα, ώς τα τέλη του 2020 θα ισχύουν περίπου όσα ισχύουν και σήμερα ως προς τις εμπορικές σχέσεις).
Η άλλη κατηγορία βουλευτών που κάποτε συνιστούσαν την κυβερνητική πλειοψηφία, οι βουλευτές των Συντηρητικών που διαγράφηκαν από τον Τζόνσον ως υπερβολικά «ήπιοι» στο θέμα του Brexit, δεν είναι γνωστό τι θα επιλέξουν σήμερα. Ο Τζόνσον αρέσκεται σε αναφορές στην κλασική αρχαιότητα, ως εκ τούτου παρατηρητές σημείωναν ότι θα ήταν ταιριαστό να ηττηθεί σαν χαρακτήρας αρχαίας τραγωδίας, με μία ψήφο – εκείνη του αδελφού του, ο οποίος τον περασμένο μήνα γύρισε την πλάτη στην κυβέρνηση.
Υπάρχει, ωστόσο, το ενδεχόμενο να μην πάει καν η συμφωνία σε ψηφοφορία. Αυτό θα συμβεί εάν υπερψηφιστεί η τροπολογία που απαιτεί από τον πρωθυπουργό Τζόνσον να ζητήσει μετάθεση του Brexit, μέχρι να περάσουν από τη Βουλή όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Σε αυτή την περίπτωση, το δράμα θα πάρει νέα παράταση, καθώς είναι πολύ δύσκολο να έχουν περάσει όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι έως τις 31 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί ότι, εφόσον παρέλθει η ημερομηνία αυτή χωρίς η Βρετανία να έχει αποχωρήσει από την Ε.Ε., θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.