Να εκμεταλλευτούν τη δυναμική αναθεώρησης των αμερικανικών σχέσεων με την Τουρκία και το θετικό momentum με την Ελλάδα επιχειρούν δύο βουλευτές ελληνικής καταγωγής στις ΗΠΑ, προωθώντας νομοθετική πρωτοβουλία που θα συνδέει τις ήδη επιβληθείσες κυρώσεις και με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Οι βάσεις είχαν τεθεί από προηγούμενο νομοσχέδιο που αποτύπωνε την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης και ρόλου της Ελλάδας για τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του οποίου είχαν ζητηθεί από το Πεντάγωνο στοιχεία για τις τουρκικές προκλήσεις.
Τώρα, ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται δεκτικός σε ένα νομοσχέδιο που συνδέει τις υφιστάμενες κυρώσεις και με τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το κλίμα αυτό να οφείλεται στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να εντείνει τις πιέσεις προς τον Ταγίπ Ερντογάν ώστε να τον αναγκάσει να αποδεχθεί τη συμφωνία για εκεχειρία και αναδίπλωση στη Συρία.
Το νομοσχέδιο που προωθείται καθιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την άρση των κυρώσεων τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών κρατών, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία θα επικεντρώνεται κυρίως στις κυρώσεις που έχουν ανακοινωθεί εναντίον του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.
Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, σημείωσε:
«δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, καθώς αύριο ο Ερντογάν μπορεί να κάνει μια συμφωνία με τον Μάικ Πενς και τον Μάικ Πομπέο, αλλά το γεγονός ότι θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο, σημαίνει ότι θα ριχθεί άπλετο φως στις έκνομες τουρκικές δραστηριότητες στο Αιγαίο και στην Κύπρο».