Η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας για το Brexit είναι μεν ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ομαλής αποδέσμευσης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι όμως το τελευταίο και ως εκ τούτου πολλά μπορεί να αλλάξουν και κυρίως, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, ακόμα περισσότερα μπορεί να πάνε στραβά.
Η επόμενη μεγάλη στάση στον οδικό χάρτη του Brexit είναι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες που ξεκινά σήμερα και θα συνεχιστεί αύριο. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα συζητήσουν και που καταλήξουν οι 27+1 ηγέτες της ΕΕ, καθώς σειρά ζητημάτων παραμένουν ανοιχτά, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να ζητήσει από τους ομολόγους του να δεσμευτούν απριόρι ότι δεν θα κάνουν αποδεκτό οποιοδήποτε αίτημα παράτασης της διαδικασίας.
Μετά, ακολουθεί πιθανότητα το Σάββατο η ψήφιση της διαφοροποιημένης συμφωνίας από το βρετανικό Κοινοβούλιο, όπου η κατάσταση παραμένει ρευστή και μέχρι τώρα ο Μπόρις Τζόνσον δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Σενάρια αναφέρουν ότι υπάρχει περίπτωση 19 βουλευτές των Εργατικών να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, αλλά μέχρι στιγμής, οι Εργατικοί φαίνεται ότι δεν θέλουν να περάσει, καθώς αν ο Τζόνσον καταφέρει να παραδώσει το Brexit, μετά θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τις οποίες θα τις κερδίσει με κεκτημένη ταχύτητα, ανανεώνοντας τη θητεία του για τέσσερα ακόμη χρόνια.
Το διάγραμμα που ακολουθεί είναι βασισμένο σε ανάλυση του John Rentoul από τον Independent, και λαμβάνει υπόψη τα πιο πιθανά σενάρια.
Το ταχύτερο αλλά, το πλέον απίθανο αποτέλεσμα, θα είναι η άμεση έγκριση της νέας συμφωνίας από το Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ με βάση τον αρχικό σχεδιασμό στις 31 Οκτωβρίου στις 23:00,
Αν αυτό το σενάριο διαψευστεί τότε είναι πολύ πιθανό ο Μπορίς Τζόνσον να αρνηθεί να ζητήσει παράταση και να παραιτηθεί. Η βασίλισσα τότε, θα ορίσει τον Τζέρεμι Κορμπίν εντολοδόχο πρωθυπουργό με αποστολή να βγάλει τάξη στο χάος, με εντολή να διεξάγει συνεδρίαση για την ψήφιση της πρότασης μομφής. Αυτό σημαίνει ότι επικεφαλής θα οριστεί προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής, Κεν Κλάρκ.
Αποστολή του “mr Order” θα είναι να υποβάλλει αίτημα παράτασης της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αιτιολογικό τη διεξαγωγή εκλογών. Εν συνεχεία θα αποφασίσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η καραμπόλα των εξελίξεων να οδηγήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ το 2020, με βάση την τελευταία συμφωνία.
Επειδή όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, αξίζει μια μικρή ματιά στα αποτελέσματα των ψηφοφοριών στη Βουλή σε διαδικασίες που αφορούν το Brexit, από τις συμφωνίες μέχρι την ανάληψη του ελέγχου της διαδικασίας από τη Βουλή.