Το θέμα της τουρκικής επέμβασης στη Συρία επιχειρούν να διατηρήσουν στο προσκήνιο οι ευρωπαϊκές χώρες, ζητώντας εκ νέου, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς διαπιστώνεται παράθυρο για την προώθηση ψηφίσματος καθώς οι ΗΠΑ αλλάζουν στάση, η Ρωσία λαμβάνει αποστάσεις και η Κίνα ενεργοποιείται.
Αυτή τη φορά και οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έναντι τριών την προηγούμενη φορά, συνυπογράφουν το προωθούμενο ψήφισμα και ζητούν εκ νέου, την κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση του Σώματος προκειμένου να συζητηθεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.
Η συνεδρίαση είναι πιθανό να διεξαχθεί αύριο.
Όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Reuters, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές, τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησαν το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Πολωνία και η Βρετανία, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τη ανακοίνωση κυρώσεων από τις ΗΠΑ, το μήνυμα επανεξέτασης της στάσης της που έστειλε η Μόσχα και τις συστάσεις που απηύθυνε η Κίνα.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Άγκυρας, ημέρες μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.
Η προηγούμενη συνεδρίαση, την περασμένη Πέμπτη, επί του θέματος σηματοδοτήθηκε από διαιρέσεις στους κόλπους του Συμβουλίου και την έκδοση μιας ανακοίνωσης μονάχα από τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ζητούσαν τον τερματισμό της τουρκικής επιχείρησης.
Κατόπιν, η Ρωσία και η Κίνα μπλόκαραν την Παρασκευή ένα ψήφισμα των ΗΠΑ, που αξίωνε από την Άγκυρα να βάλει τέλος στην εισβολή στη βόρεια Συρία.
Μέχρι στιγμής πάντως το NATO πίεζε στην κατεύθυνση της υιοθέτησης μιας χαλαρής αντίδρασης απέναντι στην Τουρκία, καθώς ο Γενς Στόλτενμπεργκ επιχειρεί να μη χάσει τον έλεγχο της Τουρκίας υπέρ της Ρωσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισβολή της Τουρκίας ξεκίνησε την Παρασκευή, μέχρι την Τρίτη το πρωί οι νεκροί ξεπερνούσαν τους 600, μεταξύ τους άμαχοι και παιδιά, ενώ οι εκτοπισμένοι τους 170,00 χιλιάδες. Στο μεταξύ οι Κούρφοι κατέληξαν σε συμφωνία ad hoc συνεργασίας με τον Άσαντ, όπως ήταν αναμενόμενο μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, ανάγοντας τη Ρωσία στον ισχυρότερο παίχτη στην περιοχή.
Τη θέση αυτή επιχειρεί τώρα να κεφαλαιοποιήσει το Κρεμλίνο παρακολουθώντας τις εξελίξεις και αφήνοντας την κατάσταση να φτάσει σε οριακό σημείο ώστε να μπορέσει να θέσει όρους στους Ευρωπαίους και τις ΗΠΑ.