Επικριτικός για την έως τώρα στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία εμφανίστηκε ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον Realfm, διαφοροποιούμενος αισθητά από τη στάση και τη ρητορική του Νίκου Δένδια και μπαίνοντας ακόμα και στα “χωράφια” του υπουργείου Εξωτερικών.
«Φαίνεται ότι κάτι γίνεται από τη διεθνή κοινότητα» σε σχέση με την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και την επιχείρησή της στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτίμησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως
«η Ευρώπη αποφασίζει μέτρα για τη συμπεριφορά του Ερντογάν. Το εμπάργκο όπλων βέβαια δεν θα σταματήσει την εισβολή των Τούρκων στη Συρία, αλλά θα τους κάνει να καταλάβουν ότι η συμπεριφορά τους έχει συνέπειες. Στη συνέχεια θα φανεί αν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα οι κυρώσεις. Σε συνδυασμό με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ φαίνεται ότι κάτι γίνεται από τη διεθνή κοινότητα».
Η διείσδυση σε θέμα που άπτεται καθαρά του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εξωτερικών και η έκφραση, θέσης για τη στάση και δράση της ΕΕ, όταν για τέτοια ζητήματα τοποθετείται ο πρωθυπουργός, συνιστά προσπάθεια αλλαγής προφίλ και εξόδου από τα παρασκήνια για τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος έχει χάσει και πολλές αρμοδιότητες από το ΥΠΕΞ μέσω της σύστασης της διεύθυνσης αμυντικής διπλωματίας υπό την εποπτεία του Νίκου Δένδια.
Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας επανέλαβε ότι είναι παράνομη η κίνηση των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο, πλέον υπάρχει αντίδραση, σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι
«η αντίδραση της Ευρώπης δεν είναι αυτό που περιμέναμε, είναι αργή και διστακτική».
Η επιλογή των λέξεων αυτών έρχεται μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια για τις αποφάσεις τις οποίες ούτε λίγο, ούτε πολύ περιέγραψε ως θρίαμβο, υπερβάλλοντας μάλιστα για τη νομική φύση της απόφασης για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων. Την υπερβολή αυτή, που θέλει τον έλεγχο και συντονισμό εξαγωγών να είναι “εμπάργκο” υιοθέτησε και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και είναι ίσως το μοναδικό σημείο που συμπίπτουν οι δύο υπουργοί.
«Υπήρξαν απειλές εκ μέρους της Ευρώπης, αλλά η απόφαση της δεν έγινε πράξη. Τώρα όμως, κάτι γίνεται. Η Τουρκία λειτουργεί με γνώμονα του στρατιωτικού ισχυρού. Πρέπει να υπάρχει ένα όριο. Θεωρώ ότι η Τουρκία θα σταματήσει κάπου, αν η Ευρώπη δεν γυρίσει την πλάτη της και ασχοληθεί με το θέμα»,
επεσήμανε.
Σχετικά με το ενδεχόμενο η Τουρκία να ζητήσει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ αν εμπλακεί η Συρία σε πόλεμο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προειδοποίησε ότι «ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα περιπλέξει την κατάσταση στην περιοχή» και πρόσθεσε πως «ίσως οι Τούρκοι προσπαθήσουν να αναπτύξουν την ελεύθερη ζώνη στα σύνορα με τη Συρία. Δεν νομίζω να επιχειρήσουν επίθεση στις μεγάλες πόλεις της Συρίας, διότι θα υπάρξουν τουρκικές απώλειες».