Σε καθεστώς πιέσεων και έντονων διακυμάνσεων έχει πλέον εισέλθει η τουρκική λίρα αναγκάζοντας την κυβέρνηση της Τουρκίας και την κεντρική τράπεζα να δαπανούν διαρκώς κεφάλαια για τη στήριξή της, διογκώνοντας το εξωτερικό χρέος της χώρας και εντείνοντας την ασφυξία στις τράπεζες και τις ενεργειακές, ενώ την ίδια στιγμή οι κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ και η διεθνής κατακραυγή για την εισβολή στη Συρία επιδεινώνουν το εύθραυστο κλίμα στην τουρκική οικονομία απειλώντας να βυθίσουν τη χώρα σε νέο υφεσιακό σπιράλ.
Χθες, η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 0,8%, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να φτάνει έως και τις 5,9315 λίρες, στο χαμηλότερο σημείο από τις 30 Μαΐου. Σήμερα, παρά τις προσπάθειες στήριξη οι πωλητές επικρατούν πάλι και το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται στα 0,1699 δολάρια.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις απειλές την Κυριακή κάνοντας λόγο για «εξυπνάδες» ενώ ο πρέσβης της χώρας στον ΟΗΕ αποκάλεσε την απαγόρευση πωλήσεων όπλων της ΕΕ «αστείο», ενώ λίγο αργότερα ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωνε στοχευμένες κυρώσεις σε τρεις υπουργούς και τα υπουργεία τους.
Οι δασμοί 50% στον χάλυβα μπορεί να μην είναι ισχυροί σε βαθμό που θα πλήξουν την τουρκική οικονομία, ωστόσο, ο συνδυασμός των κυρώσεων, υψηλών τόνων και της έκτασης του θέματος δημιουργεί αρνητικό κλίμα, εντείνει την ανασφάλεια και τροφοδοτεί φόβους προκαλώντας φυγή κεφαλαίων.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Τουρκίας βρίσκεται τώρα στο 15.180%. Η σχέση ομολόγων 10 ετών έναντι 2 ετών είναι -26 μονάδες βάσης.
Η καμπύλη απόδοσης αντιστρέφεται σε μακροπρόθεσμες έναντι βραχυπρόθεσμων προθεσμιών λήξης.
Το επιτόκιο Κεντρικής Τράπεζας είναι 16.50% (τελευταία τροποποίηση τον Σεπτέμβριο του 2019).
Η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας είναι Β +, σύμφωνα με τη Standard & Poor’s, αλλά μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων οι οίκοι αναμένεται να εκδώσουν προειδοποιήσεις για υποβάθμιση.
Το 5ετές CDS κινείται στις 403,54 μονάδες βάσης και η πιθανότητα χρεοκοπίας στο 6,73%.