Μέσα στο κλίμα ευρύτερης καταδίκης της τουρκικής εισβολής στη Συρία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπέπεσε σε διπλό διπλωματικό ολίσθημα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, θέλοντας να τονίσει το μήνυμα της ΕΕ προς την Άγκυρα, χωρίς να κλείσει τους διαύλους επικοινωνίας που επιχειρεί να διαμορφώσει το Μαξίμου.
Ο συνήθως ιδιαίτερα προσεκτικός και λεπτολόγος Έλληνας ΥΠΕΞ έκανε λόγο στις δηλώσεις του για εμπάργκο όπλων της ΕΕ στην Τουρκία, κάτι που στη συνέχεια αναπαρήγαγε στη συνέντευξή του στον ANT1 και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα μίλησε και μίλησε σταθερά και καθαρά. Με μία φωνή η οποία αναφέρεται στις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες και το Διεθνές Δίκαιο. Καταδίκασε την Τουρκία για τις παράνομες ενέργειες της εισβολής στη Συρία και με συγκεκριμένη αναφορά σε κυρώσεις, σε εμπάργκο όπλων, καθώς επίσης και με αναφορά με πολύ συγκεκριμένο ενδιαφέρον για το προσφυγικό”.
δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. Ωστόσο, σε κανένα κείμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ούτε της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, της οποίας προΐσταται η Φεντερίκα Μογκερίνι δεν αναφέρεται η έννοια εμπάργκο, αλλά υπάρχου πολύ προσεκτικές διατυπώσεις για τον έλεγχο των εξαγωγών, χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Ιταλία να μιλούν για διακοπή αλλά χωρίς να διευκρινίζουν ποιοί τομείς ακριβώς επηρεάζονται.
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι σε δηλώσεις τόνισε επίσης τις «σαφείς και ισχυρές» εθνικές θέσεις των κρατών μελών σχετικά με την πολιτική εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία.
“Έχουμε μια κοινή θέση για τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων και όλοι δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν αυτό το πλαίσιο στις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία”.
αναφέρει η Φεντερίκα Μογκερίνι.
Επίσης ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στα συμπεράσματα που αφορούν την Κύπρο ως επιδιώξεις της κυπριακής πλευράς, διαχωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη θέση της Αθήνας, με τρόπο που αν και διασφαλίζει πολιτικά τα νώτα του, εν τούτοις στέλνει ηχηρά διπλωματικά μηνύματα σε Άγκυρα και Λευκωσία.
“(…)μίλησε, επίσης, καθαρά για το θέμα των παραβιάσεων της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Πήγε ένα βήμα παραπέρα από προηγούμενες αποφάσεις και αποφάσισε μέτρα κατά νομικών και φυσικών προσώπων, αυτό δηλαδή το οποίο επεδίωκε καθαρά η κυπριακή πλευρά. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για αυτό”.
είπε ο Νίκος Δένδιας, αποδεικνύοντας τη χαλάρωση του μετώπου Αθήνας-Λευκωσίας, όπως είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τη στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και έγινε ποιο σαφές από την υποβάθμιση της ελληνικής παρουσίας, σε επίπεδο ενόπλων δυνάμεων, στις εκδηλώσεις στην Κύπρο.